Prašna jekla so prihodnost nožarstva, vendar so japonski noži iz prašnega jekla še vedno prava redkost. Na rezilo HAP-40 Santoku Black 180 mm smo namestili ročaj iz ebenovine s svetlim obročkom iz roga vodnega bivola.
OBLIKA REZILA:
Santoku je tradicionalno zasnovan za domačo uporabo in je tekom let postal najpogostejša oblika rezila v sodobnih japonskih domačih kuhinjah, saj je odličen nož za raznolika rezalna opravila v kuhinji. Z njim je mogoče natančno in hitro pripraviti zelenjavo, enostavna pa je tudi priprava manjših in srednje velikih kosov mesa in rib.
"San" v santoku pomeni "tri", torej "nož treh vrlin", kar se nanaša na široko paleto sestavin, ki jih lahko obdelujemo s tem nožem: meso, ribe in zelenjavo. Število tri se nanaša tudi na naloge, ki jih lahko opravlja: rezanje, sekljanje, drobno sekljanje. V končni fazi pa se število tri igra tudi z deli noža, ki so namenjeni različnim opravilom:
→ konica noža za fino delo,
→ rezalni rob za splošno uporabo,
→ peta noža za intenzivno sekljanje.
JEKLO:
Skrivnost tega noža je v izjemno trdi (68 HRC!) sredici, izdelani iz, vsaj za kuhinjske nože še nekoliko eksotičnega Hitachijevega HAP-40 jekla, ki spada v skupino sodobnih in tehnološko naprednih jekel. Kompozicija ter mikrostruktura mu omogočata izredno fino in dolgotrajno ostrino, zanimivo pa je, da ima za prašno jeklo izrazito malo kroma (okrog 4%) in se lahko v specifičnih okoliščinah odziva podobno kot visokoogljična jekla. To jeklo je toplotno obdelano do osupljivih 68 HRC, kljub temu pa brušenje ne bo predstavljalo hujšega zalogaja.
Kljub visoki HRC vrednosti jeklu HAP-40 kemijska sestava zagotavlja manj lomljivosti, zaradi nizke vsebnosti kroma pa lahko pridobi patino!
SESTAVA: C 1,27 – 1,37 %, Cr 3,70 – 4,70 %, W 5,60 – 6,40 %, Mo 4,60 – 5,40 %, V 2,80 – 3,30 %, Co 7,50 – 8,50 %
LAMINACIJA:
S krhkostjo materiala, ki jo prinese višja vrednost HRC, se japonski kovači spopadejo s posebno sestavo noža. Rezila so namreč laminirana, to pomeni, da niso narejena iz enega samega jekla, temveč so sestavljena iz več plasti. V primeru HAP-40 linije se je Osamu-san odločil za uporabo WARIKOMI metode (imenovana tudi »split and insert«), kar pomeni, da je sredica iz zelo trdega jekla ovita v dve zunanji plasti mehkejšega in nerjavečega jekla. To zagotavlja zaščito in nekoliko večjo prožnost trdega središča. Glavna prednost in lastnost teh nožev je, da so lahko izjemno tanki, ostri in bodo dobro držali ostrino. → Vas zanima več o konstrukciji in sestavi rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Laminacija
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) in ga glede na presek profila in razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) uvrščamo med konkavne tipe rezil.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož je temne barve in temu videzu rezila pravimo tudi kuro-uchi zaključni videz, saj beseda "kuro" po japonsko pomeni črna barva. Gre za tradicionalen, robusten videz, pri katerem je rezilo v zgornjem delu neobdelano in ima že razvito temno patino. Na ročno kovanem nožu smo pustili vidne odtise kovanja, ki preprečujejo lepljenje hrane, obenem pa poskrbijo tudi za čudovit zaključni videz. → O različnih videzih rezil si lahko preberite članek Konstrukcija rezila: Zaključni videz rezila
ROČAJ:
HAP-40 Santoku Black Ebony Blond Buffalo 180 mm ima nameščen tradicionalni japonski ročaj oktagonalne oblike iz ebenovine z obročkom iz svetlega bivoljega roga. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.
Univerzalna osemkotna oblika je primerna tako za desničarje in levičarje in nudi odličen oprijem za enostavno ter udobno delo z nožem.
KOVAČIJA:
Yoshida Hamono je družinsko podjetje s tradicijo in dolgo zgodovino obdelovanja jekel, med drugim tudi samurajskih katan. V zadnjem času so tradicionalna kovaška znanja prenesli na obdelavo modernih in redkih prašnih jekel - njihovo najljubše jeklo je ZDP-189, po katerem so znani po celem svetu. Več o kovačiji si lahko preberete v tem prispevku!