• Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto
Hatsukokoro Gyuto Ginsanko Damascus 240 mm

Hatsukokoro Gyuto Ginsanko Damascus 240 mm
Hatsukokoro - #‍420103161410

387 € PPC: 430,00 € (-10%)
oz. 11.94 € / mesec.


Opis izdelka

Hatsukokoro Gyuto Ginsanko Damascus 240 mm je večji japonski kuhinjski nož, ki izstopa po svojem videzu, sredica iz Ginsanko jekla, trdote 63 HRC, pa zagotavlja lahkotno brušenje in odlično ostrino. Nož je opremljen je s tradicionalnim japonskim ročajem, krasi pa ga precej edinstven, gosto marmoriran damask vzorec v kombinaciji z nežnimi odtisi kladiva.

V kovačiji so veliko pozornosti namenili tudi najmanjšim detajlom, poliranju zaključkov in robov in oblikovanju edinstvenega vzorca ter tako ustvarili agilen, vsestransko uporaben kuhinjski nož, ki je zaradi svoje dolžine odličen tudi za uporabo v profesionalnem delovnem okolju.

Nož ima privihan konec rezila, ki omogoča večjo možnost rezanja z zibanjem rezila in s tem večjo vsestransko uporabnost. Kovač je nož oblikoval tako, da ima pravilno ravnotežje za tradicionalni japonski nož. 

OBLIKA REZILA:
Gyuto je najbolj vsestranski kuhinjski nož in japonska različica glavnega zahodnega kuharjevega noža. Gyuto je tanjši in lažji od sorodnih zahodnih nožev, kar ga naredi veliko bolj okretnega in natančnega. Prvotno je zasnovan za razrez govedine in dobesedno pomeni "kravji meč", dandanes pa se ga uporablja za vsestransko delo v domači in profesionalni kuhinji.

Nož ima poudarjen lok za prst, ki omogoča odličen oprijem in boljšo vodljivost noža. Hrbet rezila je nekoliko debelejši in se postopoma zoži v prefinjen rob, kar nam dalje občutek mogočnega rezila. Rezilo ima nekoliko poudarjeno krivino v trebuhu, kar pomeni, da je tehnika zibanja omogočena in odlična.

Uporaba za: podpira vse tehnike priprave hrane, kot so rezanje, sekljanje, kockanje, julienne… odličen je tako za razrez večjih kosov mesa kot tudi drobno sekljanje česna. Dolžina 240 mm je primerna za izkušene domače, predvsem pa za profesionalne kuharje.

JEKLO:
Rezilo je skovano iz Hitachijevega Silver III jekla, znanega tudi pod imenom Ginsan ali Ginsanko. Zaradi visoke vsebnosti kroma (Cr) je odporno na korozijo in ga uvrščamo med nerjaveča jekla, kljub temu pa se zaradi izjemno čiste strukture v določenih primerih vede bolj kot visokoogljično jeklo, kar se vidi predvsem pri lahkoti brušenja in fini ostrini. Jeklo je obdelano do približno 63 HRC.

LAMINACIJA:
Sredica rezila, skovana iz trdega Ginsanka, je ovita v plasti mehkejšega jekla, ki so med seboj prepletene v intenziven, večplasten vzorec. Takšno tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai damascus in poleg kozmetične funkcije prispeva predvsem k prožnosti rezila. Tako zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi, kot so poškodbe.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično), glede na razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) ga uvrščamo med konveksne tipe rezila. 

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo krasi edinstven 25-plastni damask vzorec z vrtinčasto prelivajočimi plastmi. 

Videz noža je zasnovan zelo unikatno, saj se na zgornji polovici rezila v damasku vidijo odtisi kladiva, česar pri japonskih nožih ne boste zlahka zasledili. Hrbtenica in choil (krivina, ki teče od začetka rezila pri ročaju do pete rezila) sta zelo lepo polirana, zato bo nož udoben za delo. 

ROČAJ:
Japonski (Wa) ročaj iz tikovega lesa z obročkom iz bivoljega roga. Njegova osmerokotna oblika zagotavlja udoben in trden oprijem tako za desničarje kot levičarje. Ročaj je nekoliko debelejši, kar še dodatno zagotavlja čvrst in močan oprijem brez zdrsov.

KOVAČIJA:
Kovač: Nož je zasnoval in izdelal mlad kovač Yauji Yoshihiro, ki dela v Takefu Knife Village. Specializiran je za tradicionalne, enostransko brušene nože. Bil je vajenec kovaškega mojstra Hidea Kitaoke, pred nekaj leti pa se je podal na samostojno pot in začel delati nože pod svojim imenom. Je kovač, ki ima velik talent in oko za detajle. 
Znamka: Hatsukokoro je japonska blagovna znamka, ustanovljena leta 2019, ki si prizadeva biti most med Japonsko in svetom. Išče najboljše izdelke, ki jih ponuja Japonska in razvija prodajne kanale za njihovo distribucijo po vsem svetu. Beseda Hatsukokoro izhaja iz japonskega pregovora "ne pozabi svojega prvotnega namena". S svojimi izdelki želijo ljudem po vsem svetu približati veselje do kuhanja in zdravega prehranjevanja.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: Ginsan (Silver III)
Konstrukcija: San-mai / convex / damask
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 390 mm
Dolžina rezila: 240 mm
Širina rezila: 53 mm
Debelina rezila: 2.4 mm
Teža: 210 g
Dolžina ročaja: 138 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / tik, bivolji rog
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: SEKI / Gifu Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto


Žari Dodatki za žar Vinoteka Japonski noži Vrtno pohištvo Akademija peke na žaru

akademija peke.
novi termini →


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068