Hatsukokoro Yanagi Shirogami #2 Migaki 330 mm je tradicionalni japonski nož, ki se uporablja za pripravo rib, zlasti za sashimi in nigiri suši. Dolžina noža uporabniku omogoča, da skozi file ribe zareže z enim samim potegom, kar pa skupaj z enostransko brušenim rezilom prispeva k sijajno gladkim rezinam sashimija. Ime yanagiba pomeni vrbov list in se nanaša na ozko in tanko rezilo. Dolžina 330 mm (skupaj z osemkotnim ročajem) pooseblja prvinsko naravo pravega enostranskega rezila, ki omogoča ultimativno uporabno izkušnjo suši mojstra. Ta dolžina je namenjena res izkušenim uporabnikom, ki poznajo prednosti dolgih rezil. Izjemno dolgi rezi, ki jih omogoča to rezilo, zagotavljajo svežino, okus in ohranjanje živila, ki ga režemo. Glede na dolžino rezila, ta nož priporočamo izkušenim uporabnikom enostransko brušenih nožev, ki cenijo dolžino noža in ga znajo tudi do polnosti uporabiti. OBLIKA REZILA: Pri Yanagibi dejanski rez naredi teža rezila s svojo ostrino, brez dodatnega direktnega pritiska (rezalec dejansko izvaja samo stranski pritisk z rezilom) na meso ribe, kar pomeni, da ni poškodbe na tkivu mesa. Ribo (ali kos mesa) lahko odrežemo z enim samim potegom (rez začnemo pri peti in končamo pri konici) in tako preprečimo raztrgane, 'cikcakaste' reze, ki vodijo k poškodovanem tkivu. Manj, ko je poškodb na tkivu, bolj ohranjamo okus živila. * Dolžina rezalnega roba je 320 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 330 mm. JEKLO: Zaradi svoje čistosti rezilo ni odporno proti koroziji. Zato se lahko na zunanjih plasteh pojavi rja, če za nož ni ustrezno poskrbljeno. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev. LAMINACIJA: GEOMETRIJA REZILA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: Ovalni ročaj omogoča kompakten in čvrst oprijem, brez zdrsov in poškodb. Z uporabo bo površina izgubila gladkost in sijaj in s tem dobila še boljši oprijem in zagotavljala boljše trenje. Nekoliko "okosmaten" ročaj zagotavlja še večjo varnost pri uporabi z mokrimi, spolzkimi in mastnimi rokami. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Yanagiba |
Jeklo: | Shirogami #2 |
Konstrukcija: | Ni-mai / kuro-uchi |
Trdota (HRC): | 62–63 |
Dolžina noža: | 485 mm |
Dolžina rezila: | 330 mm |
Širina rezila: | 38 mm |
Debelina rezila: | 4.3 mm |
Teža: | 315 g |
Dolžina ročaja: | 153 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / wenge |
Napis na rezilu: | 初心 "Hatsukokoro" |
Kovač: | Hatsukokoro |
Lokacija kovačije: | TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska |