Hayabusa Gyuto VG-10 Tsuchime Damascus Ebony 240 mm

Hatsukokoro  - #‍420103161676

221 € PPC: 260,00 € (-15%)
oz. 12.96 € / mesec.


Opis izdelka

Hayabusa Gyuto VG-10 Tsuchime Damascus Ebony 240 mm je vsestranski nož, primeren tako za domačo kot profesionalno kuhinjo. Tanko in natančno rezilo iz vrhunskega VG-10 jekla omogoča enostavno delo tudi z manjšimi sestavinami.Na zgornjem delu rezila je vzorec drobnih okroglih vdolbinic, ki zmanjšujejo lepljenje hrane, na spodnjem delu pa izstopa eleganten damask vzorec.

OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož za vse kuharske entuziaste in profesionalne kuharje. Nož bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Izvorni pomen besede gyuto je nekaj podobnega kot meč za govedino in bil je namenjen razkosavanju velikih kosov mesa. Oblika rezila podpira vse tehnike priprave hrane, kot so rezanje, sekljanje, kockanje, julienne… odličen je tako za razrez velikih kosov mesa kot tudi za drobno sekljanje česna.

JEKLO:
Jeklo VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar pomeni vrhunsko kakovost) proizvaja Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0,3 % vanadija (V) in 1,5 % kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično daljše ohranjanje ostrine. Toplotno obdelano do trdote 60-61 HRC.

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v dve plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai, s katero zavarujemo delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) s konveksnim presekom profila.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo je obdelano do sijaja (temu zaključnem videzu pravimo tudi migaki), v spodnjem delu pa je lepo izpostavljena valovita linija, ki ločuje plasti jekla. Na zgornjem delu noža so drobno posejani odtisi kladiva (Tsuchime zaključni videz), takšna površina ustvarja majhne zračne žepke, ki zmanjšajo upor, zaradi česar je idealen za enostavno rezanje različnih sestavin.

ROČAJ:
Japonski Wa ročaj je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Oktagonalen ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: VG-10
Konstrukcija: San-mai / full hamaguri convex / migaki, tsuchime
Trdota (HRC): 61
Dolžina noža: 393 mm
Dolžina rezila: 240 mm
Širina rezila: 49 mm
Debelina rezila: 2.3 mm
Teža: 215 g
Dolžina ročaja: 138 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: SEKI / Gifu Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068