• Japonski noži
  • Noži za zelenjavo
Hayabusa Nakiri HAP-40 Damascus 160 mm

Hayabusa Nakiri HAP-40 Damascus 160 mm
Hatsukokoro - #‍420106081281

315 € PPC: 350,00 € (-10%)
oz. 14.10 € / mesec.


Opis izdelka

Hayabusa Nakiri HAP-40 Damascus 160 mm je japonski kuhinjski nož za pripravo zelenjave. Je nož brez kompromisov, prepojen s futurističnim duhom. Opremljen je s klasičnim zahodnim ročajem, krasi pa ga precej edinstven izgled. Valovite krivulje damaščanskega vzorca so ostre in strme, in spominjajo na visokofrekvenčne valove, ki se ponavljajo kot vertikalno izmenjujoči se neskončni gibi sekljanja.

Izdelan je iz jekla HAP-40, enega izmed najbolj tehnološko naprednih jekel, ki je znano predvsem po svoji izjemni trdoti in fini ostrini, ki jo obdrži zelooo dolgo časa. Če brušenje res ni vaše najljubše opravilo, je ta nož kot nalašč za vas, saj bo brusne kamne pogrešil le redko.

OBLIKA REZILA:
Oblika nakiri je namenjena za sekljanje zelenjave, tako za dolge kot kratke reze, tanka konica pa je namenjena za natančno obdelovanje. Nož Nakiri je tradicionalni japonski nož s pravokotno obliko rezila in ravnim trebuhom brez krivin s kvadratnim zaključkom (je torej brez sprednje konice), zato med uporabo celotno rezilo stopi v stik z rezalno površino, kar omogoča enostavno sekljanje na kuhinjski deski brez uporabe vodoravnih potiskov in potegov.

JEKLO:
Skrivnost tega noža je v izjemno trdi sredici, izdelani iz, vsaj za kuhinjske nože še nekoliko eksotičnega Hitachijevega HAP-40 jekla, ki spada v skupino sodobnih in tehnološko naprednih jekel. Kompozicija ter mikrostruktura mu omogočata izredno fino in dolgotrajno ostrino, zanimivo pa je, da ima za prašno jeklo izrazito malo kroma (okrog 4%) in se lahko v specifičnih okoliščinah odziva podobno kot visokoogljična jekla. To jeklo je toplotno obdelano do osupljivih 66-67 HRC, kljub temu pa brušenje ne bo predstavljalo hujšega zalogaja.

LAMINACIJA:
Sredica rezila, skovana iz trdega HAP-40 jekla, je ovita v plasti mehkejšega jekla, ki so med seboj prepletejo v valovitem, večplastnem vzorcu. Takšno tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai damascus, poleg kozmetične funkcije pa prispeva predvsem k prožnosti rezila. Tako zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi, kot so poškodbe.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo krasi edinstven damask vzorec z ostrimi in strmimi prelivajočimi plastmi, ki dajejo nožu futurističen izgled. Hamon (meja med zunanjimi plastmi jekla in sredico rezila) je izjemno enakomerno valovita, kar pri japonskih nožih le redko vidimo.

ROČAJ:
Klasičen zahodni (Yo) ročaj iz črne micarte z jeklenimi zakovicami.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Nakiri
Jeklo: HAP-40
Konstrukcija: San-mai / full hamaguri convex / damask
Trdota (HRC): 66-67
Dolžina noža: 280 mm
Dolžina rezila: 160 mm
Širina rezila: 47 mm
Debelina rezila: 2.3 mm
Teža: 190 g
Dolžina ročaja: 116 mm
Tip ročaja / material: Zahodni ročaj [yo] / mikarta
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: SEKI / Gifu Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"


  • Japonski noži
  • Noži za zelenjavo


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068