Hayabusa Petty Aogami #2 Rainbow Damascus 150 mm

Hatsukokoro  - #‍420107071571

272 € PPC: 320,00 € (-15%)
oz. 12.17 € / mesec.


Opis izdelka

Nekateri noži navdušujejo z videzom, drugi s funkcionalnostjo. Hayabusa Petty Aogami #2 Rainbow Damascus 150 mm iz linije Rainbow Damscus navdušuje z obojim.

Ta osupljivi zbirateljski kos je izdelan iz enega najboljših visokoogljičnih jekel, jekla Aogami #2, in odlično ohranja ostrino, hkrati pa ga je enostavno nabrusiti.

Toda resnično izstopa zaradi svojih vizualnih lastnosti. Krasi ga edinstven vzorec mavričnega damaska z rahlim mat sijajem, ki je bil mojstrsko dosežen s skrbnim plastenjem bakra in medenine. Ta se proti rezalnemu robu umakne trdi sredici iz jekla Aogami #2 z visoko poliranim zrcalnim videzom ogledala.

Hayabusa Petty Aogami #2 Rainbow Damascus 150 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, idealen za pripravo mesa, rib in zelenjave. Njegovo rezilo, izdelano iz jekla Aogami #2, se proti konici distalno zoži, kar zagotavlja dodatno natančnost pri rezanju. S tem nožem je pogosto brušenje preteklost, saj odlično ohranja ostrino.

Linijo Rainbow Damascus sestavljata tudi:
- Hayabusa Gyuto Aogami #2 Rainbow Damascus 210 mm
- Hayabusa Santoku Aogami #2 Rainbow Damascus 180 mm

OBLIKA REZILA:
Japonski nož petty je majhen dvostransko brušen večnamenski nož, ki izvira z Japonske. Ker je manjši od drugih japonskih nožev, lahko z njim režemo tudi v dlani in opravljamo manjša opravila, kot sta lupljenje in razkoščičevanje, za katera so večji noži preveč okorni.
Velja za enega ključnih nožev v kuhinji in sicer je po svoji pomembnosti na drugem mestu, takoj za gyuto nožem (tj. japonska različica zahodnega chef’s noža).
V svoji osnovi je petty nož namenjen predpripravi sestavin za nadaljnje rezanje z večjim nožem, kot je santoku, bunka, gyuto ali sujihiki.
Petty se tako uporablja kot osnovni, primarni nož, ki dopolnjuje večje sekundarne vsestranske nože. V kombinaciji so kos skoraj vsakemu rezalnemu opravilu v kuhinji.
Tako priljubljen je predvsem zaradi svoje majhnosti in trdne hrbtenice. Z njim lahko namreč izvedemo večino majhnih in delikatnih rezalnih opravil, za katera so drugi noži preveliki ali preobčutljivi. Enostavno ga lahko uporabimo kar v dlani za npr. lupljenje, zaradi svoje robustnosti pa se odlično odreže tudi pri rezanju kit z mesa ter celo majhnih kosti.
Njegova majhnost je bila tudi inspiracija za ime “petty”, ki izhaja iz francoske besede "petit".

JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, ki ga japonski kovači zelo radi uporabljajo, saj noži s sredico iz tega jekla ostrino držijo izjemno dolgo časa, poleg tega pa se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika Aogami #2 razvije zaščitno patino, ob neprimerni negi ter daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem, pa se po površini lahko celo razvije rja, zato so v kovačiji sredico noža oblekli v nerjaveče zunanje plasti. Več o vzdrževanju rezil s patino si lahko preberete na tej povezavi. 
Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1 %, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v več plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai in z njo zavarujemo delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično). Od ročaja proti konici se rezilo postopoma tanjša. Takšna geometrija ustvari uravnoteženo rezilo s konico, ki je odlična za natančno delo.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Ekstravagantni vzorec mavričnega damaska je bil dosežen z mojstrskim plastenjem bakra in medenine, s čimer je bila dosežena edinstvena igra barv in linij. Za še večji vizualni učinek damask vzorec ostro prehaja v visoko polirani zaključni izgled rezila (imenovan tudi migaki - za več informacij glejte članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila), ki ima videz ogledala.

ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Oktagonalen ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva, vidni vzorci lesnih vlaken in njegov zgodovinski vidik še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.

KOVAČIJA:
Hatsukokoro je japonska blagovna znamka, ustanovljena leta 2019, ki si prizadeva biti most med Japonsko in svetom. Išče najboljše izdelke, ki jih ponuja Japonska in razvija prodajne kanale za njihovo distribucijo po vsem svetu. Beseda Hatsukokoro izhaja iz japonskega pregovora "ne pozabi svojega prvotnega namena". S svojimi izdelki želijo ljudem po vsem svetu približati veselje do kuhanja in zdravega prehranjevanja.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Petty
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: San-mai / flat v-edge / migaki
Trdota (HRC): 62-63
Dolžina noža: 273 mm
Dolžina rezila: 150 mm
Širina rezila: 30 mm
Debelina rezila: 2,5 > 1,4 mm
Teža: 85 g
Dolžina ročaja: 115 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: SEKI / Gifu Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068