Hayabusa Petty Ginsanko 150 mm je nož za vsestransko uporabo v kuhinji, je manjša različica vsestranskega Gyuto noža. To rezilo je nepogrešljiv del vsake zbirke nožev, prevzame delikatne delovne naloge, pri katerih se daljši noži izkažejo za preokorne in predolge.
Izjemno tanko in natančno rezilo, primerno za profesionalno in domačo uporabo, je izdelano iz jekla Ginsanko (Silver Steel III jeklo), trdote okoli 63 HRC. Glavna odlika tega jekla je, da se dobro upira rji, je enostavno za vzdrževanje in odlično drži ostrino.
OBLIKA REZILA:
Ker je rezilo precej tanko, bo ta petty blestel pri finih opravilih. Rezilo natančno in gladko drsi skozi živila, hkrati pa zagotavlja udobno in enostavno manevriranje. Petty noži so običajno namenjeni za prostoročna opravila, zaradi dolžine rezila pa je ta nož primeren tudi za sekljanje in rezanje na kuhinjski deski.
Uporaba za: lupljenje, obrezovanje, okraševanje, izrezovanje, odstranjevanje očesc v krompirju, sekljanje zelišč, sekljanje česna, rezanje manjših kosov suhega mesa, obrezovanje mesa in podobna opravila. Nož je odličen tudi za filiranje manjših porcijskih rib.
JEKLO:
Rezilo je skovano iz Hitachijevega Silver III jekla, znanega tudi pod imenom Ginsan ali Ginsanko. Zaradi visoke vsebnosti kroma (Cr) je odporno na korozijo in ga uvrščamo med nerjaveča jekla, kljub temu pa se zaradi izjemno čiste strukture v določenih primerih vede bolj kot visokoogljično jeklo, kar se vidi predvsem pri enostavnem brušenju in fini ostrini. Jeklo je obdelano do približno 63 HRC.
LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v dve plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai in z njo zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Minimalistično rezilo, zloščeno do visokega sijaja (za več informacij glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila), je izjemno tanko, zato omogoča natančno delo tudi z najmanjšimi sestavinami.
ROČAJ:
Osemkotni japonski (Wa) ročaj iz wenge lesa in obročkom iz epoksija.