Hayabusa Santoku Aogami #2 Rainbow Damascus 180 mm

Hatsukokoro  - #‍420108101570

306 € PPC: 360,00 € (-15%)
oz. 13.69 € / mesec.


Opis izdelka

Nekateri noži navdušujejo z videzom, drugi s funkcionalnostjo. Hayabusa Santoku Aogami #2 Rainbow Damascus 180 mm iz linije Rainbow Damscus navdušuje z obojim.

Ta osupljivi zbirateljski kos je izdelan iz enega najboljših visokoogljičnih jekel, jekla Aogami #2, in odlično ohranja ostrino, hkrati pa ga je enostavno nabrusiti.

Toda resnično izstopa zaradi svojih vizualnih lastnosti. Krasi ga edinstven vzorec mavričnega damaska z rahlim mat sijajem, ki je bil mojstrsko dosežen s skrbnim plastenjem bakra in medenine. Ta se proti rezalnemu robu umakne trdi sredici iz jekla Aogami #2 z visoko poliranim zrcalnim videzom ogledala. 
Če iščete nož, ki bo pustil trajen vtis na večernih zabavah, ne iščite več! To je to.

Hayabusa Santoku Aogami #2 Rainbow Damascus 180 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, idealen za pripravo mesa, rib in zelenjave. Njegovo rezilo, izdelano iz jekla Aogami #2, se proti konici distalno zoži, kar zagotavlja dodatno natančnost pri rezanju. S tem nožem je pogosto brušenje preteklost, saj odlično ohranja ostrino.

Linijo Rainbow Damascus sestavljata tudi:
- Hayabusa Gyuto Aogami #2 Rainbow Damascus 210 mm
- Hayabusa Petty Aogami #2 Rainbow Damascus 150 mm

OBLIKA REZILA:
Santoku je tradicionalno zasnovan za domačo uporabo in je tekom let postal najpogostejša oblika rezila v sodobnih japonskih domačih kuhinjah, saj je odličen nož za raznolika rezalna opravila v kuhinji. Z njim je mogoče natančno in hitro pripraviti zelenjavo, enostavna pa je tudi priprava manjših in srednje velikih kosov mesa in rib.

"San" v santoku pomeni "tri", torej "nož treh vrlin", kar se nanaša na široko paleto sestavin, ki jih lahko obdelujemo s tem nožem: meso, ribe in zelenjavo. Število tri se nanaša tudi na naloge, ki jih lahko opravlja: rezanje, sekljanje, drobno sekljanje. V končni fazi pa se število tri igra tudi z deli noža, ki so namenjeni različnim opravilom:

→ konica noža za fino delo,
→ rezalni rob za splošno uporabo,
→ peta noža za intenzivno sekljanje.
→ Uporaba za: vsestransko rezanje, sekljanje, kockanje zelenjave, razrez ribe in mesa.

JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, ki ga japonski kovači zelo radi uporabljajo, saj noži s sredico iz tega jekla ostrino držijo izjemno dolgo časa, poleg tega pa se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika Aogami #2 razvije zaščitno patino, ob neprimerni negi ter daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem, pa se po površini lahko celo razvije rja, zato so v kovačiji sredico noža oblekli v nerjaveče zunanje plasti. Več o vzdrževanju rezil s patino si lahko preberete na tej povezavi. 
Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1 %, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v več plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai in z njo zavarujemo delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično). Od ročaja proti konici se rezilo postopoma tanjša. Takšna geometrija ustvari uravnoteženo rezilo s konico, ki je odlična za natančno delo.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Ekstravagantni vzorec mavričnega damaska je bil dosežen z mojstrskim plastenjem bakra in medenine, s čimer je bila dosežena edinstvena igra barv in linij. Za še večji vizualni učinek damask vzorec ostro prehaja v visoko polirani zaključni izgled rezila (imenovan tudi migaki - za več informacij glejte članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila), ki ima videz ogledala.

ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Oktagonalen ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva, vidni vzorci lesnih vlaken in njegov zgodovinski vidik še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.

KOVAČIJA:
Hatsukokoro je japonska blagovna znamka, ustanovljena leta 2019, ki si prizadeva biti most med Japonsko in svetom. Išče najboljše izdelke, ki jih ponuja Japonska in razvija prodajne kanale za njihovo distribucijo po vsem svetu. Beseda Hatsukokoro izhaja iz japonskega pregovora "ne pozabi svojega prvotnega namena". S svojimi izdelki želijo ljudem po vsem svetu približati veselje do kuhanja in zdravega prehranjevanja.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Santoku
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: San-mai / flat v-edge / migaki
Trdota (HRC): 62-63
Dolžina noža: 320 mm
Dolžina rezila: 180 mm
Širina rezila: 47 mm
Debelina rezila: 3.0 > 1.4 mm
Teža: 150 g
Dolžina ročaja: 126 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: SEKI / Gifu Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068