Hayabusa Santoku Aogami Super Ebony 180 mm

Hatsukokoro  - #‍420108101590

191 € PPC: 225,00 € (-15%)


Opis izdelka

Nož Hayabusa Santoku Aogami Super 180 mm združuje prefinjen japonski dizajn z vrhunsko funkcionalnostjo, ki navdušuje kuharske mojstre in ljubitelje kulinarike po vsem svetu. Izdelan je iz visokokakovostnega jekla Aogami Super, ki slovi po izjemni trdoti in dolgotrajni ostrini, kar pomeni, da ga je treba redkeje brusiti in hkrati omogoča natančno rezanje vseh vrst sestavin. Santoku oblika rezila zagotavlja vsestranskost pri rezanju zelenjave, mesa in rib, osemkotni ročaj iz temne ebenovine pa nudi stabilen in udoben oprijem za popoln nadzor.

OBLIKA REZILA:
Santoku je tradicionalno zasnovan za domačo uporabo in je tekom let postal najpogostejša oblika rezila v sodobnih japonskih domačih kuhinjah, saj je odličen nož za raznolika rezalna opravila v kuhinji. Z njim je mogoče natančno in hitro pripraviti zelenjavo, enostavna pa je tudi priprava manjših in srednje velikih kosov mesa in rib.

"San" v santoku pomeni "tri", torej "nož treh vrlin", kar se nanaša na široko paleto sestavin, ki jih lahko obdelujemo s tem nožem: meso, ribe in zelenjavo. Število tri se nanaša tudi na naloge, ki jih lahko opravlja: rezanje, sekljanje, drobno sekljanje. V končni fazi pa se število tri igra tudi z deli noža, ki so namenjeni različnim opravilom:

→ konica noža za fino delo,
→ rezalni rob za splošno uporabo,
→ peta noža za intenzivno sekljanje.

JEKLO:
Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika (1,4-1,5 %), kar neposredno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4 % vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno visokoogljično jeklo. Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC.

Nož kljub dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino, poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. Zunanji plasti sta iz mehkejšega, nerjavečega  jekla, kar nudi dodatno zaščito pred rjo.

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v več plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai in z njo zavarujemo delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično). 

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Površina rezila je visoko polirana, temu zaključnemu videzu rezila pravimo tudi migaki.

ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Oktagonalen ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva, vidni vzorci lesnih vlaken in njegov zgodovinski vidik še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.

KOVAČIJA:
Hatsukokoro je japonska blagovna znamka, ustanovljena leta 2019, ki si prizadeva biti most med Japonsko in svetom. Išče najboljše izdelke, ki jih ponuja Japonska in razvija prodajne kanale za njihovo distribucijo po vsem svetu. Beseda Hatsukokoro izhaja iz japonskega pregovora "ne pozabi svojega prvotnega namena". S svojimi izdelki želijo ljudem po vsem svetu približati veselje do kuhanja in zdravega prehranjevanja.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Santoku
Jeklo: Aogami Super
Konstrukcija: San-mai / flat v-edge / migaki
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 327 mm
Dolžina rezila: 180 mm
Širina rezila: 44 mm
Debelina rezila: 2.3 mm
Teža: 160 g
Dolžina ročaja: 129 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: SEKI / Gifu Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068