• Japonski noži
  • Vsestranski noži Santoku
Hayabusa Santoku Ginsanko 170 mm

Hayabusa Santoku Ginsanko 170 mm
Hatsukokoro - #‍420108101470

162 € PPC: 180,00 € (-10%)


Opis izdelka

Hayabusa Santoku Ginsanko 170 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, namenjen za pripravo mesa, rib in zelenjave. Izjemno tanko in natančno rezilo, primerno za profesionalno in domačo uporabo, je izdelano iz jekla Ginsanko (Silver Steel III jeklo), trdote okoli 63 HRC. Glavna odlika tega jekla je, da se dobro upira rji, je enostavno za vzdrževanje in odlično drži ostrino. 

OBLIKA REZILA:
Santoku je originalni japonski nož, zasnovan za domačo uporabo, je najpogostejša oblika rezila v sodobnih japonskih domačih kuhinjah. Odličen je pri vseh vrstah rezanja in sekljanja na deski. Z njim je mogoče natančno in hitro obdelovati zelenjavo, hkrati pa pripravljati manjše in srednje velike kose mesa in ribe.

Santoku noži imajo enostavno prepoznavno obliko: široko rezilo, običajno precej raven trebuh, hrbtišče se proti konici ukrivlja pod kotom 60 stopinj, zaradi česar spominja na ovčjo nogo. Ta santoku pa ima nekoliko več krivine v trebuhu, tako da podpira rezanje z gibanjem naprej in nazaj ter zibanje rezila na deski. 

San pomeni "tri", torej "nož treh vrlin", kar se nanaša na široko paleto sestavin, ki jih lahko obdelujemo s tem nožem: meso, ribe, zelenjavo. Število tri  se nanaša na naloge, ki jih lahko opravlja: rezanje, sekljanje, drobno sekljanje. V končni fazi pa se število tri igra tudi z deli noža, ki so namenjeni različnim opravilom:

  • konica noža za fino delo,
  • rezalni rob za splošno uporabo,
  • peta noža za intenzivno sekljanje.

Uporaba za: vsestransko rezanje, sekljanje, kockanje zelenjave, razrez ribe in mesa.

*Dolžina rezalnega roba je 170 mm (od pete do konice), pri tem nožu pa se dolžina meri od roba ročaja do konice rezila, kar znaša 180 mm.

JEKLO:
Rezilo je skovano iz Hitachijevega Silver III jekla, znanega tudi pod imenom Ginsan ali Ginsanko. Zaradi visoke vsebnosti kroma (Cr) je odporno na korozijo in ga uvrščamo med nerjaveča jekla, kljub temu pa se zaradi izjemno čiste strukture v določenih primerih vede bolj kot visokoogljično jeklo, kar se vidi predvsem pri lahkoti brušenja in fini ostrini. Jeklo je obdelano do približno 63 HRC.

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v dve plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai in z njo zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Minimalistično rezilo, zloščeno do visokega sijaja (za več informacij glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila), je izjemno tanko, zato omogoča natančno delo tudi z najmanjšimi sestavinami.

ROČAJ:
Osemkotni japonski (Wa) ročaj iz wenge lesa in obročkom iz epoksija.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Santoku
Jeklo: Ginsan (Silver III)
Konstrukcija: San-mai / full hamaguri convex / migaki
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 310 mm
Dolžina rezila: 170 mm
Širina rezila: 47 mm
Debelina rezila: 2 mm
Teža: 130 g
Dolžina ročaja: 128 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / wenge
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: Fukui / Fukui Prefecture / Japan
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Santoku


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068