Hayabusa Sujihiki Aogami Super Ebony 270 mm je nož z daljšim rezilom, primeren za izkušene uporabnike. Tanko in precizno oblikovano rezilo je izdelano iz Aogami Super jekla, ki se ponaša z odlično trdoto in dolgo obstojno ostrino, zato ga je treba manj pogosto brusiti, hkrati pa zagotavlja natančnost pri rezanju različnih sestavin. Noži sujihiki ali slicer so namenjeni predvsem za dolge potege in natančne reze mesa in rib. Ime „sujihiki“ pomeni „rezalnik mesa“ in s svojo ostro in učinkovito obliko je prav to. Dolgo in ozko rezilo je še posebej uporabno za rezanje mesa ali rib brez kosti ali za filetiranje in odstranjevanje kože.
OBLIKA REZILA:
Nož Sujihiki (ali Slicer) je namenjen predvsem dolgim potegom za precizen razrez mesa in rib. Dolgo in ozko rezilo je še posebej oblikovano za filetiranje in odstranjevanje kože, saj omogoča natančen rez z eno potezo.
V preteklosti so japonski kuharji nože sujihiki uporabljali za pripravo rib in mesa za tradicionalne jedi, kot sta sašimi in suši. Dolgo rezilo nožev sujihiki je kot nalašč za to delo, saj omogoča rezanje mesa ali ribe z enim samim potegom od pete do konice.
Uporaba sujihiki nožev: podpirajo vse tehnike priprave hrane, kot so rezanje, sekljanje, kockanje, julienne… odlični so tako za razrez večjih kosov mesa kot tudi drobno sekljanje česna.
JEKLO:
Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika (1,4-1,5 %), kar neposredno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4 % vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno visokoogljično jeklo. Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC. Nož kljub dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži fino ostrino, poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. Zunanji plasti sta iz mehkejšega, nerjavečega jekla, kar nudi dodatno zaščito pred rjo.
LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v več plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai in z njo zavarujemo delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Površina rezila je visoko polirana, temu zaključnemu videzu rezila pravimo tudi migaki.
ROČAJ:
Japonski ročaj (Wa) je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Oktagonalen ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.
KOVAČIJA:
Hatsukokoro je japonska blagovna znamka, ustanovljena leta 2019, ki si prizadeva biti most med Japonsko in svetom. Išče najboljše izdelke, ki jih ponuja Japonska in razvija prodajne kanale za njihovo distribucijo po vsem svetu. Beseda Hatsukokoro izhaja iz japonskega pregovora "ne pozabi svojega prvotnega namena". S svojimi izdelki želijo ljudem po vsem svetu približati veselje do kuhanja in zdravega prehranjevanja.