Košarica   KRALJ ŽARA

Hayabusa Sujihiki VG-10 Tsuchime Damascus Ebony 270 mm

Hatsukokoro  - #‍420110201677
Hayabusa Sujihiki VG-10 Tsuchime Damascus Ebony 270 mm

-15% s kuponom SANTOKU

280,00 €
oz. 12.53 € / mesec.


Opis izdelka

Hayabusa Sujihiki VG-10 Tsuchime Damascus Ebony 270 mm je nož z daljšim rezilom, primeren za izkušene uporabnike. Tanko in precizno oblikovano rezilo je izdelano iz VG-10 jekla, ki se ponaša z odlično trdoto in dolgo obstojno ostrino, zato ga je treba manj pogosto brusiti, hkrati pa zagotavlja natančnost pri rezanju različnih sestavin. Sujihiki ali slicer noži so namenjeni predvsem za dolge potege in natančne reze mesa in rib – ime „sujihiki“ pomeni „rezalnik mesa“. 

OBLIKA REZILA:
Nož Sujihiki (ali Slicer) je namenjen predvsem dolgim potegom za precizen razrez mesa in rib. Dolgo in ozko rezilo je še posebej oblikovano za filetiranje in odstranjevanje kože, saj omogoča natančen rez z eno potezo. 
V preteklosti so japonski kuharji nože sujihiki uporabljali za pripravo rib in mesa za tradicionalne jedi, kot sta sašimi in suši. Dolgo rezilo nožev sujihiki je kot nalašč za to delo, saj omogoča rezanje mesa ali ribe z enim samim potegom od pete do konice.
Uporaba sujihiki nožev: podpirajo vse tehnike priprave hrane, kot so rezanje, sekljanje, kockanje, julienne… odlični so tako za razrez večjih kosov mesa kot tudi drobno sekljanje česna.

JEKLO:
Jeklo VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar pomeni vrhunsko kakovost) proizvaja Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0,3 % vanadija (V) in 1,5 % kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično daljše ohranjanje ostrine. Toplotno obdelano do trdote 60-61 HRC.

LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v dve plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai, s katero zavarujemo delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) s konveksnim presekom profila.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo je obdelano do sijaja (temu zaključnem videzu pravimo tudi migaki), v spodnjem delu pa je lepo izpostavljena valovita linija, ki ločuje plasti jekla. Na zgornjem delu noža so drobno posejani odtisi kladiva (Tsuchime zaključni videz), takšna površina ustvarja majhne zračne žepke, ki zmanjšajo upor, zaradi česar je idealen za enostavno rezanje različnih sestavin.

ROČAJ:
Japonski Wa ročaj je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Oktagonalen ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.


 


Glavne značilnosti

Oblika rezila: Sujihiki
Jeklo: VG-10
Konstrukcija: San-mai / full hamaguri convex / migaki, tsuchime
Trdota (HRC): 61
Dolžina noža: 428 mm
Dolžina rezila: 270 mm
Širina rezila: 40 mm
Debelina rezila: 2.3 mm
Teža: 180 g
Dolžina ročaja: 144 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: SEKI / Gifu Prefektura / Japonska
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"




Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.






Dodano!

V košarico