Hinokuni Gyuto je vsestranski kuhinjski nož, ki ga je kovač Yukihiro-san v celoti izdelal ročno v svoji kovačiji v Kumamotu na Japonskem. Hinokuni serija je ročno kovana iz Shirogami #1 jekla, ki je laminirano v mehko železo, zato bo brušenje predstavljalo čisti užitek. Le redki kovači sami izdelujejo nože povsem v vseh stopnjah procesa od surovega materiala do končnega izdelka in Yukihiro-san je eden izmed njih. Delo z neobdelanimi materiali je zahtevno in težko, vendar kovač pri tem vztraja, ker verjame, da je za končni izdelek ta korak ključen. Rezultat so čvrsti in težki noži, ki so pravi delovni konji. Ker jih v kovačiji kujejo ročno in v majhnih količinah, je nanje potrebno čakati kar nekaj časa, zato imamo za vas dobronamerni nasvet: če je kateri izmed nožev iz Hinokuni serije na vašem seznamu želja, ga vzamite, dokler so še na voljo. OBLIKA REZILA: Rezilo je nekoliko bolj občutljivo, zato je pri delu s tem nožem resnično potrebno upoštevati osnovna pravila za nego in vzdrževanje japonskih rezil. Videz noža odraža filozofijo kovačije in ima pridih rustikalnosti in robustnosti, ki pride s povsem ročno izdelavo rezila. Nož je bil ustvarjen z veliko mero ponosa in spretnosti. JEKLO: Zaradi svoje čistosti in odsotnosti dodanih elementov, kot je krom (Cr), rezilo ni odporno proti koroziji. Zato se lahko tudi na zunanjih plasteh pojavi rja, če za nož ni ustrezno poskrbljeno. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev. LAMINACIJA: Kovač nože laminira sam v svoji kovačiji, kar je posebnost, saj kovačije v veliki meri uporabljajo že laminirane materiale, saj je postopek laminacije različnih kovin zelo kompleksen, vendar ključen korak v obdelavi rezila – laminiranje izboljša strukturno celovitost rezila in zaščiti sredico pred zunanjimi dejavniki. GEOMETRIJA REZILA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: O KOVAČIJI: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | Shirogami #1 |
Konstrukcija: | San-Mai / V-edge / kuro-uchi |
Trdota (HRC): | 61-62 |
Dolžina noža: | 380 mm |
Dolžina rezila: | 240 mm |
Širina rezila: | 45 mm |
Debelina rezila: | 3 mm |
Teža: | 225 g |
Dolžina ročaja: | 122 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / češnja, plastika |
Napis na rezilu: | 火国 Hinokuni |
Kovač: | Yukihiro Sakai |
Lokacija kovačije: | Kumamoto / Kumamoto Prefektura / Japonska |