Hinokuni Nakiri 240 mm je nož, ki ga pri nas še nismo imeli. Nakiri, katerega glavni namen je sekljanje zelenjave, je običajno širok in kratek nož, vendar je Yukihiro-san izdelal ekstremno dolg nakiri za kuharje, ki na dan zrežejo velike količine zelenjave, saj dolžina rezila omogoča rezanje več kosov zelenjave hkrati. Le redki kovači sami izdelujejo nože povsem v vseh korakih procesa od surovega materiala do končnega izdelka in Yukihiro-san je eden izmed njih. Delo z neobdelanimi materiali je zahtevno in težko, vendar kovač pri tem vztraja, ker verjame, da je za končni izdelek ta korak ključen. Rezultat so čvrsti in težki noži, ki so pravi delovni konji. Ker jih v kovačiji kujejo ročno in v majhnih količinah, je nanje potrebno čakati kar nekaj časa, zato imamo za vas dobronamerni nasvet: če je kateri izmed nožev iz Hinokuni serije na vašem seznamu želja, ga vzamite, dokler so še na voljo. OBLIKA REZILA: JEKLO: Yukihiro San za svoje kuhinjske nože uporablja le Shirogami #1, ki je zelo reaktivno in občutljivo, vendar je neprimerljivo po svoji ostrini. Shirogami #1 je eno najbolj čistih jekel, in posledično tudi eno najbolj enostavnih za brušenje. Zaradi svojih karakteristik je Shirogami priljubljen pri tradicionalnih japonskih kovačih ter sushi mojstrih. Prednost jekla Shirogami #1 je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro zelo dolgo časa. Nekoliko več pozornosti bo zahtevalo pri vzdrževanju. Rezilo bo z uporabo dobilo zaščitno patino. Zaradi svoje čistosti in odsotnosti dodanih elementov, kot je krom (Cr), rezilo ni odporno proti koroziji. Zato se lahko tudi na zunanjih plasteh pojavi rja, če za nož ni ustrezno poskrbljeno. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev. LAMINACIJA: Kovač nože laminira sam v svoji kovačiji, kar je posebnost, saj kovačije v veliki meri uporabljajo že laminirane materiale, saj je postopek laminacije različnih kovin zelo kompleksen, vendar ključen korak v obdelavi rezila – laminiranje izboljša strukturno celovitost rezila in zaščiti sredico pred zunanjimi dejavniki. GEOMETRIJA REZILA: ZAKLJUČNI VIDEZ: Končna obdelava v celotni seriji je odlična, vendar je na rezilih viden povsem ročni proces obdelave rezila, zato so možne mikro odrgnine ali poškodbe. ROČAJ: O KOVAČIJI: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Nakiri |
Jeklo: | Shirogami #1 |
Konstrukcija: | San-Mai / V-edge / kuro-uchi |
Trdota (HRC): | 61-62 |
Dolžina noža: | 380 mm |
Dolžina rezila: | 240 mm |
Širina rezila: | 55 mm |
Debelina rezila: | 3 mm |
Teža: | 265 g |
Dolžina ročaja: | 130 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / češnja, plastika |
Napis na rezilu: | 火国 Hinokuni |
Kovač: | Yukihiro Sakai |
Lokacija kovačije: | Kumamoto / Kumamoto Prefektura / Japonska |