Hinokuni Nakiri Shirogami #1 240 mm

Yukihiro Sakai  - #‍410106161340

191 € PPC: 225,00 € (-15%)


Opis izdelka

Hinokuni Nakiri 240 mm je nož, ki ga pri nas še nismo imeli. Nakiri, katerega glavni namen je sekljanje zelenjave, je običajno širok in kratek nož, vendar je Yukihiro-san izdelal ekstremno dolg nakiri za kuharje, ki na dan zrežejo velike količine zelenjave, saj dolžina rezila omogoča rezanje več kosov zelenjave hkrati

Le redki kovači sami izdelujejo nože povsem v vseh korakih procesa od surovega materiala do končnega izdelka in Yukihiro-san je eden izmed njih. Delo z neobdelanimi materiali je zahtevno in težko, vendar kovač pri tem vztraja, ker verjame, da je za končni izdelek ta korak ključen. 

Rezultat so čvrsti in težki noži, ki so pravi delovni konji. Ker jih v kovačiji kujejo ročno in v majhnih količinah, je nanje potrebno čakati kar nekaj časa, zato imamo za vas dobronamerni nasvet: če je kateri izmed nožev iz Hinokuni serije na vašem seznamu želja, ga vzamite, dokler so še na voljo.  

OBLIKA REZILA:
Široko in ekstremno dolgo rezilo tega nakirija je izdelano za sekljanje velikih količin zelenjave in več kosov zelenjave v enem samem potegu. Rezilo ima zavidljivih 240 mm in je široko 55 mm. Zaradi dolžine in enakomerne širine je nož tudi precej težak, kar lahko izkoristimo za prebijanje skozi trše sestavine ( vendar ne skozi kosti!). Zaradi dolgega in tankega rezalnega roba je nož primeren tudi za finejše tehnike, kot so sekljanje česna, rezanje na kocke ali julienne.

JEKLO:
Hinokuni serija je ročno kovana iz Shirogami #1 jekla, ki je laminirano v mehko železo, zato bo brušenje predstavljalo čisti užitek.

Yukihiro San za svoje kuhinjske nože uporablja le Shirogami #1, ki je zelo reaktivno in občutljivo, vendar je neprimerljivo po svoji ostrini. Shirogami #1 je eno najbolj čistih jekel, in posledično tudi eno najbolj enostavnih za brušenje. Zaradi svojih karakteristik je Shirogami priljubljen pri tradicionalnih japonskih kovačih ter sushi mojstrih. Prednost jekla Shirogami #1 je, da ima zelo fino, nežno ostrino, je enostavno za brušenje in ostane ostro zelo dolgo časa. Nekoliko več pozornosti bo zahtevalo pri vzdrževanju. Rezilo bo z uporabo dobilo zaščitno patino.

Zaradi svoje čistosti in odsotnosti dodanih elementov, kot je krom (Cr), rezilo ni odporno proti koroziji. Zato se lahko tudi na zunanjih plasteh pojavi rja, če za nož ni ustrezno poskrbljeno. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev.

LAMINACIJA:
Nož je sestavljen iz treh plasti – je san-mai laminacije. Rezilo je bilo laminirano z mehkim železom, ki je železo z majhno količino dodanega ogljika. 

Kovač nože laminira sam v svoji kovačiji, kar je posebnost, saj kovačije v veliki meri uporabljajo že laminirane materiale, saj je postopek laminacije različnih kovin zelo kompleksen, vendar ključen korak v obdelavi rezila – laminiranje izboljša strukturno celovitost rezila in zaščiti sredico pred zunanjimi dejavniki. 

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (40/60), glede na razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) pa ga uvrščamo med V-edge tipe rezila. Posebnost noža je tudi distal taper, torej način, kako je stanjšana hrbtenica rezila. Od ročaja proti konici se rezilo postopoma tanjša. Takšna geometrija ustvari uravnoteženo rezilo s konico, ki je odlična za natančno delo.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož je kuro-uchi končne obdelave. Na rezilu je tudi mojstrov podpis v kanji pismenkah. Videz noža odraža filozofijo kovačije in ima pridih rustikalnosti in robustnosti, ki pride s povsem ročno izdelavo rezila. Nož je bil ustvarjen z veliko mero ponosa in spretnosti. 

Končna obdelava v celotni seriji je odlična, vendar je na rezilih viden povsem ročni proces obdelave rezila, zato so možne mikro odrgnine ali poškodbe.

ROČAJ:
Ročaj je ovalne oblike iz češnjevega lesa z obročkom iz plastike. Odlično se prilega v levo in desno dlan.

O KOVAČIJI:
Yukihiro Sakai je mlad kovač, ki se je šolal pri Nishida-sanu [Nishida Hamono]. Svoje znanje o delu z enim najčistejših oblik drobnozrnatih visokoogljičnih jekel (Shirogami #1) uporablja pri izdelavi ročno izdelanih nožev. Delavnico ima v Kumamotu na Japonskem v Kumamoto prefekturi na otoku Kyushu. 
Yukihiro-San se v zadnjem času posveča predvsem delu z jeklom Shirogami #1 s kuro-uchi zaključkom ter enakomerno brušenimi in ravnimi profili. Njegovi noži so cenovno ugodni, vendar vrhunske kvalitete. Predvidevamo, da se bodo tekom let cene njegovih izdelkov dvignile zaradi mojstrske izdelave in  priljubljenosti kovača.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Nakiri
Jeklo: Shirogami #1
Konstrukcija: San-Mai / V-edge / kuro-uchi
Trdota (HRC): 61-62
Dolžina noža: 380 mm
Dolžina rezila: 240 mm
Širina rezila: 55 mm
Debelina rezila: 3 mm
Teža: 265 g
Dolžina ročaja: 130 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / češnja, plastika
Napis na rezilu: 火国 Hinokuni
Kovač: Yukihiro Sakai
Lokacija kovačije: Kumamoto / Kumamoto Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068