Bunka AS Kuro-uchi Tsuchime 170 mm

Hokiyama  - #‍390116251593
Hokiyama Bunka AS Kuro-uchi Tsuchime 170 mm

208 € PPC: 245,00 € (-15%)
oz. 12.20 € / mesec.


Opis izdelka

Rezilo Hokiyama Bunka Aogami Super Kuro-uchi 170 mm je odlična izbira za vse, ki si želijo srednje velik večnamenski nož za pripravo mesa, rib in zelenjave, ki dolgo časa drži ostrino. Črna kuro-uchi patina na rezilu ga ščiti pred korozijo, odtisi kladiv pa ustvarjajo zračne žepke, ki preprečujejo lepljenje hrane na rezilo med uporabo. Izdelano je iz vrhunskega Aogami Super jekla z nerjavečimi zunanjimi plastmi, kar omogoča zaščito sredice in dopušča enostavno brušenje in neprekosljivo ostrino.

OBLIKA REZILA:
Vsestranski profil, ravno in široko rezilo in izrazita kiritsuke konica. To je bunka, tradicionalni kuhinjski nož, ki s svojo obliko spominja na katane in bodala in je poklon japonski kovaški tradiciji. V zadnjih letih se je značilna oblika bunke zaradi vsestranske uporabe (meso, ribe, zelenjava) močno priljubila tudi v domačih kuhinjah.

Zaradi ravnega trebuha rezila je nož zelo enostaven za uporabo, zato je primeren tudi za začetnike, hkrati pa ne bo pa razočaral niti najbolj zahtevnih uporabnikov in poznavalcev. Bunka ima široko rezilo pri ročaju za udobno delo, trebuh rezila je nežno oblikovan in primeren tako za dolge kot kratke reze, zadnji del rezila je raven in namenjen za sekljanje. Rezilo se proti konici zoži, zato je le-ta optimalna za natančno obdelovanje, obrezovanje in sekljanje kot papir tankih kosov česna, šalotke, redkvice in podobne drobne zelenjave.

JEKLO:
Sredica tega rezila je Hitachijevo Aogami Super jeklo, ki sega v sam vrh kvalitetnih japonskih jekel. Jeklo Aogami Super je izjemno bogato z vsebnostjo ogljika (1,4-1,5 %), kar neposredno vpliva na trdoto rezila. Prav tako vsebuje 0,4 % vanadija, kot dodatek za mikronizirana kovinska zrna, kar daje jeklu večjo žilavost. Aogami Super je ocenjeno kot najbolj napredno karbonsko jeklo. Aogami Super ima trdoto okrog 63 HRC.

Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. 

LAMINACIJA:
Nož je San-mai konstrukcije in ima zunanji plasti iz mehkejšega nerjavečega jekla, kar nožu zagotavlja zaščito proti rjavenju. Na prehodu med sredico in zunanjo plastjo lahko vidimo nežno in mojstrsko oblikovano kasumi linijo. Zunanji plasti noža sta iz nerjavečega jekla, kar olajša nego in vzdrževanje noža.

ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA:
Nož ima zaradi temne zaključne patine in gostih sledi odtisov kladiva precej rustikalen pridih. Obe lastnosti imata tako estetski kot tudi praktičen namen; odtisi kladiva skrbijo za lažje rezanje, saj zračni žepki pomagajo proti lepljenju hrane na površino rezila, temna zaščitna patina pa ščiti jeklo pred zunanjimi dejavniki.

ROČAJ:
Nož ima gladek in do sijaja obdelan ovalen ročaj iz palisandra z zaključnim obročkom iz pakka lesa. Japonski Wa ročaj omogoča udoben delni prijem rezila, znan tudi kot prstni prijem (pinch grip), ki uporabniku omogoča izjemen nadzor nad rezilom, ki je potreben za natančne in delikatne tehnike rezanja, uporabljane v japonski kuhinji.

KOVAČIJA:
Hokiyama je vodilna kovačija iz prefekture Kochi. Znani so po nepremagljivi kvaliteti, saj sledijo tradiciji ročne izdelave rezil že več kot 800 let. Ohranjajo ročno delo in tradicionalno obrtniško mojstrstvo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa stremijo k vedno novemu znanju in inovacijam. Kljub temu, da izdelujejo nože po tradicionalnih metodah, sledijo sodobnim tehnološkim smernicam s področja metalurgije, obdelave materialov in novostim v proizvodnih postopkih. 




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Bunka
Jeklo: Aogami Super
Konstrukcija: San-mai / v-edge / kasumi, kuro-uchi, tsuchime
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 314 mm
Dolžina rezila: 170 mm
Širina rezila: 41 mm
Debelina rezila: 2.4 mm
Teža: 125 g
Dolžina ročaja: 127 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / palisander
Napis na rezilu: 鋭い刃 "SharpEdge"
Kovač: Hokiyama
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska




Žari Dodatki za žar Japonski noži Vinoteka Mesnica Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068