Težak japonski nož za robustnejša opravila in filiranje porcijskih rib. Spada med "sveto trojico" japonskih klasičnih kuhinjskih nožev za pripravo sushija. Enostransko brušeno rezilo je primerno samo za uporabo v desni roki! Dolžina 165 mm je primerna za delo s srednje velikimi ribami. Nož je kovan iz Hitachijevega Shirogami jekla (white steel 2) s trdoto 61-62 HRC in je namenjeno zahtevnejšemu uporabniku, ki zna ravnati z njim in skrbeti zanj. Nož ima wa-style tradicionalni ročaj iz magnolije z obročkom iz roga vodnega bivola. Les magnolije je prva izbira japonskih kuharjev, predvsem sushi mojstrov, saj njen les ne oddaja vonjav, ki bi lahko motile nežen okus hrane. Na splošno les oddaja sebi lasten vonj zaradi ekstraktnih snovi, ki se v majhnih količinah nahajajo v njem in se lahko od lesa do lesa zelo razlikujejo, zato je pri izbiri ročaja tudi ta lastnost materiala potrebna premisleka. Pri stiku rezila in ročaja lahko opazite tudi posebno značilnost, ki se imenuje Machi razmik. To je manjši razmik med spodnjim delom rezila in ročaja, ki jo opazimo večinoma pri Yanagiba nožih in je na kuhinjske nože prešla iz japonskih mečev. Machi je bil nekoč značilen predvsem za kovače s področja Tokya, tako da ne skrbite, to ni napaka v montaži ročaja. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Deba |
Jeklo: | Shirogami #2 |
Konstrukcija: | Ni-mai / migaki |
Trdota (HRC): | 61-62 |
Dolžina noža: | 310 mm |
Dolžina rezila: | 165 mm |
Širina rezila: | 53 mm |
Debelina rezila: | 5 mm |
Teža: | 275 g |
Dolžina ročaja: | 140 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / magnolija |
Napis na rezilu: | 祐光作 “Sukemitsu Saku” / 安来白 “Yasuki Shirogami steel” |
Kovač: | Hokiyama |
Lokacija kovačije: | TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska |