Gyuto Aogami Super Tsuchime je odličen ročno kovan nož s črno Kuro-uchi zaščitno patino in odtisi kladiv. Oblika rezila bo ustrezala vsem, ki iščete srednje velik, vsestranski nož za zelenjavo, ribo in meso. Oblika rezila Gyuto je v svojem bistvu japonska verzija chefovega noža, zaradi česar bo ta nož ustrezal za pripravo večjih količin zelenjave in mesa. Dolžina 240 mm je optimalna za sekljanje zelenjave in rezanje velikih kosov mesa. Zaradi dolžine ga priporočamo izkušenim kuharjem, ali vsem tistim, ki ste vajeni daljših nožev. Gyuto Aogami Super Tsuchime je odličen nož, ki ga poleg enega najboljših jekel za kuhinjske nože in popolnega profila rezila (izjemno tanko rezilo!), zaznamuje tudi ročaj klasične zahodne oblike iz pakka lesa, ki nudi odličen oprijem in je primeren za uporabo v levi in desni dlani. Zaključek ročaja je nerjaveč in poskrbi za gladek in prijeten prehod med ročajem in rezilom. Videz noža dopolnjujejo tri okrasne kovinske zakovice. Sredica tega noža je je Hitachijevo Aogami Super jeklo, ki sega v sam vrh med kvalitetnimi japonskimi jekli. Gre torej za izjemno trdo jeklo, kar pomeni, da kljub ekstenzivni in dolgotrajni uporabi dolgo časa obdrži super fino ostrino. Poleg tega pa zaradi visoke vsebnosti ogljika nož zelo enostavno nabrusimo. Med tradicionalnimi japonskimi jekli je Aogami Super tudi najmanj občutljivo na rjo. Nož je San-mai konstrukcije in ima zunanji plasti iz mehkejšega nerjavečega jekla, kar nožu zagotavlja zaščito proti rjavenju. Na prehodu med sredico in zunanjo plastjo lahko vidimo nežno in mojstrsko oblikovano kasumi linijo. Nož ima zaradi temne zaključne patine in gostih sledi odtisov kladiva precej rustikalen pridih. Obe lastnosti imata tako estetski kot tudi praktični namen. Odtisi skrbijo za lažje rezanje, saj zračni žepki pomagajo proti lepljenju hrane na površino rezila, temna zaščitna patina pa ščiti jeklo pred zunanjimi dejavniki. Nož je nekoliko težji in zato primeren za vse, ki imate rajši težje (nemške) nože, vendar si želite prefinjene japonske ostrine. Kovačija:Hokiyama je vodilna kovačija iz prefekture Kochi na Japonskem. Znani so po nepremagljivi kvaliteti, saj sledijo tradiciji ročne izdelave rezil že več kot 800 let. Ohranjajo ročno delo in tradicionalno obrtniško mojstrstvo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa stremijo k vedno novemu znanju in inovacijam. Kljub temu, da izdelujejo nože po tradicionalnih metodah, sledijo sodobnim tehnološkim smernicam s področja metalurgije, obdelave materialov in novostim v proizvodnih postopkih. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | Aogami Super |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / kasumi, kuro-uchi, nashiji |
Trdota (HRC): | 63 |
Dolžina noža: | 375 mm |
Dolžina rezila: | 240 mm |
Širina rezila: | 46 mm |
Debelina rezila: | 2 mm |
Teža: | 250 g |
Dolžina ročaja: | 125 mm |
Tip ročaja / material: | Zahodni ročaj [yo] / pakka |
Napis na rezilu: | 土佐 Tosa [Kōchi Prefektura] / 一 Ichi [number one] / 影 kage [shadow] |
Kovač: | Hokiyama |
Lokacija kovačije: | TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska |