Nož Hokiyama Gyuto SRS13 Migaki 210 mm je odlična izbira za vse profesionalne kuharje in kuharje po duši, ki imajo radi rezila, ki dolgo držijo ostrino, so izjemno ostri, hkrati pa niso zahtevni za vzdrževanje. Tradicionalno japonsko minimalističen videz rezila odlično dopolnjuje eleganten hrastov ročaj Urushi Flame, katerega prelivanje naravne rdečkaste barve lesa v temnejši odtenek spominja na igro ognjenih jezikov.
OBLIKA REZILA:
Gyuto z dolžino rezila 210 mm je vsestranski kuhinjski nož, ki se odlično odreže v rokah tako profesionalnega kot ljubiteljskega kuharja. Gyuto ali nož kuharskih mojstrov je večnamenski kuhinjski nož, ki blesti pri vseh vrstah rezanja, sekljanja in zibanja na kuhinjski deski.
Je japonska različica zahodnega chef’s noža. Njegovi začetki segajo v rezanje velikih kosov govedine, tekom let pa je postal en najbolj priljubljenih in vsestranskih nožev. Uporablja se za različna opravila – od rezanja mesa in rib do sekljanja zelenjave in zelišč.
Japonski nož gyuto je zelo podoben klasičnemu chef’s nožu, ki ga najdete v skoraj vsaki zahodni profesionalni kuhinji. Najširša točka noža je na peti, kjer je tudi rezilo najbolj ravno. Od tam naprej se trebuh ali rezalni rob začne rahlo ukrivljati proti izraziti konici, kar ga loči od bolj ravnih oblik rezil, kot sta santoku ali nakiri.
→ Špica, ki je zasnovana za zahtevnejše delo, omogoča natančno rezanje na rezine, kocke ali sekljanje.
→ Rahla krivina med konico in srednjim delom omogoča, da se trebuh rezila med rezanjem lahko ziblje naprej in nazaj.
→ Ima širok profil za lažje prenašanje hrane iz deske v posodo in je proti peti precej raven, kar omogoča enostavno in hitro rezanje na deski.
JEKLO:
SRS13 je visokotehnološko prašno jeklo, ki ga je razvil Nachi-Fujikoshi, eden najnaprednejših proizvajalcev jekla na Japonskem. Jeklo je toplotno obdelano na približno 64 HRC. SRS13 je poleg visoke trdote tudi zelo čvrsto jeklo, kar pomeni, da se ne bo tako hitro odkrušil, kot se lahko pri nekaterih drugih prašnih jeklih. SRS13 jeklo je tudi popolnoma nerjavno, ne bo dobilo patine.
Sestava SRS13: C 1,30 % | Cr 13,0 % | W 1,25 % | Mo 2,75 % | V 1,50 % | Mn 0,30 % | Si 0,30 %
LAMINACIJA:
Tehnika laminacije se imenuje san-mai. Sredica rezila iz tršega (in posledično bolj krhkega) jekla, je stisnjena med dve plasti mehkejšega jekla. S tem dosežemo večjo prožnost rezila, ki je tako bolj odporno na udarce in ostale zunanje vplive.
→ Vas zanima več o konstrukciji in sestavi rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Laminacija
GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo je dvostransko brušeno. Rezilo ima ploski V-edge profil, kar pomeni, da se rezilo od hrbtišča do roba na obeh straneh zoži pod enakim kotom. Takšno profiliranje rezila zagotavlja dobro ravnovesje med robustnostjo rezila in lahkotnostjo rezanja.
Rezilo se distalno zoža od rezila proti konici. To rezilu daje večjo moč in težo pri ročaju (kar pomeni, da lahko izvajamo večji pritisk s peto noža) in večjo preciznost pri konici, kar omogoča gladke in natančne reze.
→ Vas zanima več o geometriji rezil? Preberite si članek Konstrukcija rezila: Geometrija
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo noža je gladko brušeno in povsem minimalistično – obdelano je v mat tradicionalnem migaki zaključnem videzu, na njem izstopa zgolj dolga črta, ki se nahaja tik nad ostrino rezila in ji pravimo tudi “lasna črta”, to je ločnica med trdim notranjim in mehkim zunanjim jeklom. Glavna karakteristika rezila so 3 kanji pismenke na zgornji strani rezila.
ROČAJ:
Minimalistično rezilo lepo dopolnjuje tradicionalen japonski ročaj osmerokotne oblike, izdelan iz hrastovega lesa. V elegantnem, zelo sijočem gradientu se naravna rdečkasta barva lesa počasi preliva v temnejše odtenke od vrha proti dnu ročaja. Osmerokotna oblika ročaja nudi dober oprijem, gladka površina brez vdolbin pa omogoča enostavno čiščenje in vzdrževanje. Simetričen in tako primeren za uporabo v levi in desni dlani.
KOVAČIJA:
Hokiyama Hamono je ena od vodilnih kovačij v prefekturi Kochi na Japonskem. Ustanovljena je bila leta 1919 in nedavno je praznovala svojo 100. obletnico. Kovačija Hokiyama Hamono je znana po kakovosti, saj sledi tradiciji ročno kovanih rezil, ki obstaja že 800 let. Ohranja tradicionalne rokodelske spretnosti, ki se prenašajo iz ene generacije v drugo, hkrati pa stremi po novem znanju in si prizadeva za inovacije. Kljub temu da izdeluje nože po tradicionalnih metodah, sledi sodobnih tehnološkim smernicam na področju metalurgije, obdelave materialov, inovacij in proizvodnih postopkov. Hokiyama naj bi po njihovem pomenilo zlitje tradicije (土佐 一), inovacij (無限) in uporabnosti (左近).
Vsak nož v kovačiji gre skozi približno 50 različnih postopkov, ki jih izvajajo in nadzirajo izkušeni rokodelci. Med mnogimi postopki, ki so zahtevani za izdelavo noža Hokiyama, je tudi poseben postopek valjanja in kovanja, ki omogoča učinkovito in enovito proizvodnjo nožev, hkrati pa ohrani lastnosti in kakovosti japonskega jekla.