Kovačija Hokiyama je ta Shobu-Yanagi izdelala posebej za nas. Želeli smo, da združijo preizkušeno obliko rezila Yanagibe in nerjaveče jeklo (AUS-8) s klasičnim, tradicionalnim ročajem iz magnolije (najbolj pirmeren les za delo s surovo ribo) z zaključnim obročkom iz roga vodnega bivola. Elegantna kombinacija, se vam ne zdi? Yanagiba je nož z dolgim in ozkim rezilom, namenjen rezanju tankih rezin ribe ali mesa. Spada med "sveto trojico" japonskih klasičnih kuhinjskih nožev za pripravo sushija. Enostransko brušeno rezilo je primerno samo za uporabo v desni roki! Dolžina rezila je 300 mm. Nož ima wa-style tradicionalni ročaj iz magnolije z obročkom iz roga vodnega bivola. Les magnolije je prva izbira japonskih kuharjev, predvsem sushi mojstrov, saj njen les ne oddaja vonjav, ki bi lahko motile nežen okus hrane. Na splošno les oddaja sebi lasten vonj zaradi ekstraktnih snovi, ki se v majhnih količinah nahajajo v njem in se lahko od lesa do lesa zelo razlikujejo, zato je pri izbiri ročaja tudi ta lastnost materiala potrebna premisleka. Poseben detajl pri stiku med ročajem in rezilom je tudi Machi – distančni element pri ročaju noža. Sredica je kovana iz jekla AUS-8, ki je priljubljeno japonsko jeklo iz jeklarne Aichi, izjemno odporno na rjo ter hkrati enostavno za brušenje. AUS-8 ima visoko vsebnost ogljika (0,7-0,75 %), ter znatno vsebnost vanadija (0,10-0,26 %) in molibdena (0,10-0,30 %). AUS-8 vsebuje tudi visok odstotek kroma (14,5 %), zato je odporno proti koroziji, hkrati pa visok odstotek kroma zlitini prinaša povečano trdoto, žilavost in močno natezno trdnost. Skrbno uravnotežena sestava omogoča ne samo veliko trdoto (60 HRC), žilavost in trdnost, ampak tudi kritično pomembne lastnosti obrabe in odpornosti proti koroziji, ki so bistvenega pomena za odlično jeklo za nože. Zaradi izbire materiala in precizne končne ročne obdelave rezila, je nož zelo enostaven za vzdrževanje, dolgo drži ostrino in je odličen za brušenje na vodobrusnih kamnih! In te lastnosti so ključne pri tradicionalnem japonskem enostransko brušenemu nožu, kot je Yanagiba, ki pri svoji uporabi zahteva nič manj kot popolno ostrino. Čudovito darilo za ljubitelje tradicionalnih rezil! Kovačija:Hokiyama je vodilna kovačija iz prefekture Kochi na Japonskem. Znani so po nepremagljivi kvaliteti, saj sledijo tradiciji ročne izdelave rezil že več kot 800 let. Ohranjajo ročno delo in tradicionalno obrtniško mojstrstvo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, hkrati pa stremijo k vedno novemu znanju in inovacijam. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Yanagiba |
Jeklo: | AUS-8 |
Konstrukcija: | Ni-mai / migaki |
Trdota (HRC): | 60 |
Dolžina noža: | 446 mm |
Dolžina rezila: | 300 mm |
Širina rezila: | 35 mm |
Debelina rezila: | 4 mm |
Teža: | 215 g |
Dolžina ročaja: | 145 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / magnolija |
Kovač: | Hokiyama |
Lokacija kovačije: | TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 左近白梅作 “Sakon [knife brand] / Shiraume [AUS-8 knives brand] / Saku [made in]” |