Usuba je enostransko brušeno rezilo, namenjeno sekljanju zelenjave. Spada med "sveto trojico" japonskih klasičnih kuhinjskih nožev za pripravo sushija. Nož je enostransko brušen in primeren samo za uporabo v DESNI roki! Sredica je kovana iz jekla AUS-8, ki je priljubljeno japonsko jeklo iz jeklarne Aichi, izjemno odporno na rjo ter hkrati enostavno za brušenje. AUS-8 ima visoko vsebnost ogljika (0,7-0,75 %), ter znatno vsebnost vanadija (0,10-0,26 %) in molibdena (0,10-0,30 %). AUS-8 vsebuje tudi visok odstotek kroma (14,5 %), zato je odporno proti koroziji, hkrati pa visok odstotek kroma zlitini prinaša povečano trdoto, žilavost in močno natezno trdnost. Skrbno uravnotežena sestava omogoča ne samo veliko trdoto (60 HRC), žilavost in trdnost, ampak tudi kritično pomembne lastnosti obrabe in odpornosti proti koroziji, ki so bistvenega pomena za odlično jeklo za nože. Nož ima WA tradicionalni ročaj iz wenga lesa s plastičnim obročkom. Pri stiku rezila in ročaja lahko opazite posebno značilnost, ki se imenuje Machi razmik. To je manjši razmik med spodnjim delom rezila in ročaja, ki jo opazimo večinoma pri Yanagiba nožih in je na kuhinjske nože prešla iz japonskih mečev. Machi je bil nekoč značilen predvsem za kovače s področja Tokya, tako da ne skrbite, to ni napaka v montaži ročaja. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Usuba |
Jeklo: | AUS-8 |
Konstrukcija: | Ni-mai |
Trdota (HRC): | 60 |
Dolžina noža: | 325 mm |
Dolžina rezila: | 180 mm |
Širina rezila: | 43 mm |
Debelina rezila: | 3 mm |
Teža: | 185 g |
Dolžina ročaja: | 140 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / wenge |
Kovač: | Hokiyama |
Lokacija kovačije: | TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 左近白梅作 “Sakon [knife brand] / Shiraume [AUS-8 knives brand] / Saku [made in]” |