• Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto
Ikeuchi Sakimaru-Gyuto Shirogami #1 220 mm

Ikeuchi Sakimaru-Gyuto Shirogami #1 220 mm
Ikeuchi Hamono - #‍00190

275 € PPC: 305,00 € (-10%)
oz. 12.31 € / mesec.


Opis izdelka

keuchi Sakimaru-Gyuto povezuje že poznano, domišljeno estetiko, značilno za kovačijo Ikeuchi Hamono, z našo hibridno obliko rezila. Kurouchi patina na površini mehkejšega sloja jekla na sprednji strani rezila je posejana z drobnimi vdolbinami - nastalimi ob dodatni obdelavi s kladivom. K rustilkalnemu videzu noža svoje prispevata nežen kasumi zaključek kirehe in topla barva ročaja iz palisandra.

Sakimaru gyuto morda ne podira rekordov v hitrostnem sekljanju zelenjave, vendar je zaradi širokega profila, podobnega debi ali usubi, odličen za precizne tehnike, kot npr. julienne ali japonski katsuramuki. Rezila nožev, namenjena takšnim opravilom, so navadno krajša in tako japonskim mojstrom ni v navado seči po njih, ko potrebujejo narezati večji kos mesa ali filirati ribo. Prav tu pa je sakimaru gyuto edinstven, saj je z dolžino 220 milimetrov primeren tudi za takšne dolge in natančne reze.

Da povzamemo: z združitvijo vsestranske oblike in enostransko brušenega rezila smo dobili nekakšen hibrid, ki se lahko pohvali z najboljšimi lastnostmi obeh svetov.

OBLIKA REZILA:
Ta Gyuto se od nožev kuharskih mojstrov razlikuje po dveh zelo posebnih značilnostih. Prva je že omenjeni presek profila, druga pa je nenavadna oblika rezila. Hrbet noža je raven, trebuh se zoži v neprekinjeni krivulji, tik pred konico pa se ostro ukrivi navzgor. Iz te oblike izhaja ime sakimaru. Beseda se nanaša na konico tanto, ki je danes značilna za nože takohiki, v preteklosti pa je ta konica krasila predhodnico sodobnih japonskih nožev – veličastno katano.

Enostransko brušeno rezilo je primerno samo za uporabo v desni roki!

JEKLO:
Rezilo je bilo skovano v kovačiji Ikeuchi Hamono. Konstrukcija rezila se imenuje ni-mai (dobeseden prevod iz japonščine se glasi »dve plasti«), kar pomeni, da je rezilo sestavljeno iz trdega rezalnega roba (hagane) in mehkejših zunanjih plasti (jigane). Trda sredica je izdelana iz jekla Shirogami #1 (pravimo mu tudi White Steel 1), ovoj jigane pa krasi poseben zaključni videz: kuro-uchi z udarci kladiva oz. tsuchime vzorcem. (Za več informacij glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila).

Sprednji del rezila krasi ročno vklesan podpis kovaškega mojstra v pismenkah kanji.

→ Želite izvedeti več o konstrukciji in laminaciji rezil? Preberite naše članke Konstrukcija rezila: geometrija in/ali Konstrukcija rezila: laminacija.

→ Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev.

ROČAJ:
Na rezilo je pritrjen
tradicionalni ovalni japonski (wa) ročaj, ki je izdelan iz palisandra, zaključen pa z obročkom iz pakka lesa. Ročaj je nekoliko večje velikosti in je tako primeren za vse uporabnike, tudi tiste z večjimi dlanmi.

KOVAČIJA:
Kovač Ikeuchi Hamono je s proizvodnjo vrtnarskega orodja in kuhinjskih nožev začel leta 1954. Kljub uvajanju sodobne tehnologije v kovaške procese, se v kovačiji Ikeuchi še vedno osredotočajo na različne japonske tradicionalne kovaške tehnike.

Zaščitna plast na zadnjem delu rezila! Nož je na zadnji strani premazan z zaščitno plastjo, ki rezilo ščiti pred praskami in vlago. 

Tehnični podatki:






Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: Shirogami #1
Konstrukcija: Ni-mai / kuro-uchi, tsuchime
Trdota (HRC): 61-62
Dolžina noža: 375 mm
Dolžina rezila: 220 mm
Širina rezila: 54 mm
Debelina rezila: 3 mm
Teža: 235 g
Dolžina ročaja: 139 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / palisander
Napis na rezilu: /
Kovač: Ikeuchi Hamono
Lokacija kovačije: MIKI / Hyōgo Prefektura / Japonska


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068