Kato Yuki Bunka Shirogami #2 170 mm

Yoshimi Kato  - #‍410116251672
Kato Yuki Bunka Shirogami #2 170 mm

230 € PPC: 270,00 € (-15%)
oz. 10.29 € / mesec.


Opis izdelka

Nova kolekcija znamke Masakage in kovača Yoshimi Kata se imenuje Yuki [sneg]. Delikaten videz rezila in svetel ročaj iz magnolije sta oblikovana tako, da nož spominja na zasneženo zimsko pokrajino. S karbonsko jekleno sredico in nerjavečimi zunanjimi plastmi ta linija predstavlja odlično združitev lepote in zmogljivosti. 

OBLIKA REZILA:
Oblika bunka predstavlja večnamenski nož, ki je podobno kot santoku, zelo enostaven za uporabo. Sama beseda bunka po japonski pomeni kultura. Nož ima značilno bunka obliko z izrazito konico, ki spominja na Tanto rezila.

V zadnjih letih se je značilna oblika bunke zaradi vsestranske uporabe (meso, ribe, zelenjava) močno priljubila tudi v domačih kuhinjah. Zaradi ravnega trebuha rezila je nož zelo enostaven za uporabo, zato je primeren tudi za začetnike, hkrati pa ne bo pa razočaral niti najbolj zahtevnih uporabnikov in poznavalcev. Bunka ima široko rezilo pri ročaju za udobno delo, trebuh rezila je nežno oblikovan in primeren tako za dolge kot kratke reze, zadnji del rezila je raven in namenjen za sekljanje. Rezilo se proti konici zoži, zato je le-ta optimalna za natančno obdelovanje, obrezovanje in sekljanje kot papir tankih kosov česna, šalotke, redkvice ...

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Nož zaznamujejo nežno teksturirani odtisi kladiva na zgornjem delu rezila, takšen zaključni videz se imenuje
nashiji, kar dobesedno pomeni “koža hruške [ = Nashi]”. Gre za rahlo matirano površino, kjer je zgornji rob rezila nežno teksturiran, kar nima le estetske vrednosti, temveč tudi praktično, saj se med rezanjem na nož hrana manj lepi.

JEKLO:
Sredica noža je jeklo Shirogami 2 (White 2), obdano z dvema plastema nerjavečega jekla, ki objema tudi hrbtenico rezila. Nož je kaljen do trdote 62-63 HRC. Kombinacija karbonske jeklene sredice in nerjavečih zunanjih plasti nam omogoča najboljše iz obeh svetov: enostavno vzdrževanje in zaščito proti rji, na drugi strani pa odlično ostrino, hitro brušenje, svilnato gladek rob in učinkovito rezanje in sekljanje.

Rezilo bo z uporabo pridobilo patino samo po spodnjem robu rezila vzdolžno s shinogi linijo, ki ločuje plasti jekla. 

ROČAJ:
Nož ima wa-style tradicionalni ročaj iz magnolije z obročkom iz rdečega pakka (stabiliziranega) lesa. Ročaj je ovalne oblike in se odlično prilega v levo in desno dlan.

Nož je pakiran v lepi embalaži iz naravnega papirja v modri barvi s srebrnim podpisom mojstra. V škatli je priložen darilni kovanec in certifikat z žigom kovača in brusilca.

KOVAČIJA:
Kovačija Kato je del priznane kovaške kooperative Takefu Knife Village v Echizenu. V kovačiji Kato danes dela že tretja generacija kovačev. Nože, ki jih imamo pri nas, sta ustvarila Hiroshi Kato in pa njegov naslednik, Yoshimi Kato.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Bunka
Jeklo: Shirogami #2
Konstrukcija: San-mai / v-edge / kasumi, nashiji
Trdota (HRC): 62-63
Dolžina noža: 317 mm
Dolžina rezila: 170 mm
Širina rezila: 47 mm
Debelina rezila: 3-2 mm
Teža: 130 g
Dolžina ročaja: 126 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / magnolija
Napis na rezilu: 昌景 "Masakage"
Kovač: Yoshimi Kato
Lokacija kovačije: ECHIZEN - TAKEFU KNIFE VILLAGE / Fukui Prefektura / Japonska




Žari Dodatki za žar Japonski noži Vinoteka Mesnica Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068