Nova kolekcija znamke Masakage in kovača Yoshimi Kata se imenuje Yuki [sneg]. Delikaten videz rezila in svetel ročaj iz magnolije sta oblikovana tako, da nož spominja na zasneženo zimsko pokrajino. S karbonsko jekleno sredico in nerjavečimi zunanjimi plastmi ta linija predstavlja odlično združitev lepote in zmogljivosti. Petty nož je prave velikosti za manjša, prostoročna kuhinjska opravila, kjer nas zaradi svoje širine na cedilu pustijo široki večnamenski kuhinjski noži. Odličen je namreč za lupljenje in pripravo zelenjave, ker je tanek in okreten pa tudi za filiranje porcijske ribe, razrez perutnine, rezanje manjših kosov suhih mesnin in obrezovanje mesa. Dolžina rezila je 150 mm. Nož zaznamujejo nežno teksturirani odtisi kladiva na zgornjem delu rezila. Takšen zaključni videz se imenuje Nashiji, kar dobesedno pomeni “koža hruške [ = Nashi]”. Gre za rahlo matirano površino, kjer je zgornji rob rezila nežno teksturiran, kar nima le estetske vrednosti, temveč tudi praktično, saj se med rezanjem na nož hrana manj lepi. Sredica noža je jeklo Shirogami 2 (White 2), obdano z dvema plastema nerjavečega jekla, ki objemata tudi hrbtenico rezila. Nož je kaljen do trdote 62-63 HRC. Kombinacija karbonske jeklene sredice in nerjavečih zunanjih plasti nam omogoča najboljše iz obeh svetov: enostavno vzdrževanje in zaščito proti rji, na drugi strani pa odlično ostrino, hitro brušenje, svilnato gladek rob in učinkovito rezanje in sekljanje. Rezilo ima distalno zožanje - pri ročaju ima debelino 2.2mm, pri konici na shinogi liniji pa 1.5mm. Rezilo bo z uporabo pridobilo patino samo po spodnjem robu rezila vzdolžno s shinogi linijo, ki ločuje plasti jekla. Nož ima wa-style tradicionalni ročaj iz magnolije z obročkom iz rdečega pakka (stabiliziranega) lesa. Ročaj je ovalne oblike in se odlično prilega v levo in desno dlan. Nož je pakiran v lepi embalaži iz naravnega papirja v modri barvi s srebrnim podpisom mojstra. V škatli je priložen certifikat z žigom kovača in brusilca. Kovačija:Kovačija Kato je del priznane kovaške kooperative Takefu Knife Village v Echizenu. V kovačiji Kato danes dela že tretja generacija kovačev. Nože, ki jih imamo pri nas, sta ustvarila Hiroshi Kato in pa njegov naslednik, Yoshimi Kato. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Petty |
Jeklo: | Shirogami #2 |
Konstrukcija: | San-mai / v-edge / kasumi, nashiji |
Trdota (HRC): | 62-63 |
Dolžina noža: | 275 mm |
Dolžina rezila: | 150 mm |
Širina rezila: | 28 mm |
Debelina rezila: | 2,2 - 1,5 mm |
Teža: | 65 g |
Dolžina ročaja: | 115 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / magnolija |
Napis na rezilu: | 昌景 "Masakage" |
Kovač: | Yoshimi Kato |
Lokacija kovačije: | ECHIZEN - TAKEFU KNIFE VILLAGE / Fukui Prefektura / Japonska |