Kawamura Kiritsuke Yanagiba Aogami #1 300 mm LEFT

Sakai Kikumori  - #‍450113221133

935 € PPC: 1.100,00 € (-15%)
oz. 22.37 € / mesec.


Opis izdelka

Kawamura Kiritsuke Yanagiba je eno izmed redkih rezil, ki so namenjena samo za levičarje! 

Površina je zrcalno zloščena in s tradicionalnim japonskim ročajem iz magnolije združuje dve vrednoti: minimalistično in tradicionalno. Nož izstopa zaradi svoje dolžine in ostre, navzdol ukrivljene (‘K-tip’ stil) konice. Površina rezila je okrašena z edinstveno ročno vklesanim kanji podpisom in matirano kasumi linijo, ki je bila narejena na tradicionalnih brusnih kamnih. Kawamura Kiritsuke Yanagiba izvira iz enega najslavnejših nožarskih središč dežele vzhajajočega sonca, kjer so ga ročno skovali mojstri kovačije Sakai Kikumori in predstavlja vrh japonske umetnosti kovanja nožev. 

OBLIKA REZILA:
Kiritsuke Yanagiba ima ozko rezilo, ki je še posebej primerno za razrez tankih kosov ribe in mesa (carpaccio) ter odstranjevanje kože z ribe. Rezilo noža se tik pred konico ostro ukrivi navzdol in iz te oblike izhaja ime kiritsuke. Konica rezila je odlična za natančno rezanje in omogoča fino, dekorativno delo ter obrezovanje in odstranjevanje kože, ki jo zaradi konice z lahkoto predre.

Ker je rezilo brušeno enostransko, je primerno samo za uporabo v  LEVI roki.

JEKLO:
Konstrukcija rezila se imenuje ni-mai (prevod iz japonščine se glasi »dve plasti«), kar pomeni, da je rezilo sestavljeno iz trdega rezalnega roba (hagane) in mehkejše zunanje plasti (jigane). Trda sredica je izdelana iz jekla Aogami #1, ki je eno izmed najbolj cenjenih visokoogljičnih jekel - priporočamo redno mazanje rezila z oljem), ovoj jigane pa je sestavljen iz ene plasti mehkejšega jekla (glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila).

→ Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev.

ROČAJ:
Na rezilo je pritrjen
tradicionalni osemkotni japonski (wa) ročaj, ki je izdelan iz magnolije, zaključen pa z obročkom iz bivoljega roga. Kombinacija lesa in bivoljega roga je bila skrbno izbrana, saj daje nožu pridih elegance. 

Zaključni obroček iz bivoljega roga lahko prenese večje sile kot les, je naravni material, ki je najbolj podoben lesu po tem, koliko se skrči in razširi pod vplivom različnih temperatur. 

O KOVAČU:
Sakai Kikumori izdeluje kuhinjske nože z drugimi izurjenimi obrtniki od leta 1925. Izdelovanje tradicionalnih nožev v mestu Sakai, ki slovi kot dom pribora za rezanje na Japonskem, je spodbudilo razcvet kulture kuharskih mojstrov. Kovačija Kikumori je znana kot ena najboljših proizvajalcev nožev v regiji.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Yanagiba
Jeklo: Aogami #1
Konstrukcija: Ni-mai / migaki
Trdota (HRC): 62-63
Dolžina noža: 450 mm
Dolžina rezila: 300 mm
Širina rezila: 37 mm
Debelina rezila: 3,6 mm
Teža: 170 g
Dolžina ročaja: 145 mm
Tip ročaja / material: Japonska / palisander
Napis na rezilu: "Sakai Kikumori"
Kovač: Sakai Kikumori
Lokacija kovačije: SAKAI / Prefektura Osaka / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068