Kawamura Sakimaru-Gyuto Aogami #2 Damascus 220 mm [palisander]

Sakai Kikumori  - #‍450103141130

680 € PPC: 800,00 € (-15%)
oz. 16.27 € / mesec.


Opis izdelka

Kawamura Sakimaru-Gyuto predstavlja vrh japonske umetnosti kovanja nožev. Izvira iz enega najslavnejših nožarskih središč dežele vzhajajočega sonca, kjer so ga ročno skovali mojstri kovačije Sakai Kikumori. Posebna Sakimaru konica je nekoliko bolj zaobljena, kar daje nožu manj strog izgled kot pri podobnih rezilih. Rezilo krasi damask vzorec, ki se preko kireha linije zliva skoraj vse do rezalnega roba.

Sakimaru gyuto morda ne podira rekordov v hitrostnem sekljanju zelenjave, vendar je zaradi širokega profila, podobnega takšnemu debe ali usube, odličen za precizne tehnike, kot npr. julienne ali japonski katsuramuki. Rezila nožev, namenjena takšnim opravilom, so navadno krajša in tako japonskim mojstrom ni v navado seči po njih, ko potrebujejo narezati večji kos mesa ali filirati ribo. Prav tu pa je sakimaru gyuto edinstven, saj je s svojo dolžino 220 milimetrov primeren tudi za dolge in natančne reze.

Da povzamemo: z združitvijo vsestranske oblike in enostransko brušenega rezila smo dobili nekakšen hibrid, ki se lahko pohvali z najboljšimi lastnostmi obeh svetov.

OBLIKA REZILA:
Ta Gyuto se od nožev kuharskih mojstrov razlikuje po dveh zelo posebnih značilnostih. Prva je že omenjeni presek profila, druga pa je nenavadna oblika rezila. Hrbet noža je raven, trebuh se zoži v neprekinjeni krivulji, tik pred konico pa se ostro ukrivi navzgor. Iz te oblike izhaja ime sakimaru. Beseda se nanaša na konico tanto, ki je danes značilna za nože takohiki, v preteklosti pa je ta konica krasila predhodnico sodobnih japonskih nožev – veličastno katano.

Zaradi krivine v trebuhu je nož bolj primeren za določene rezalne tehnike, na primer zibalno tehniko, izrazita konica pa je kot naročena za razrez večjih kosov mesa.

Enostransko brušeno rezilo je primerno samo za uporabo v desni roki!

JEKLO:
Rezilo je skoval kovaški mojster Nakagawa-San. Konstrukcija rezila se imenuje ni-mai (prevod iz japonščine se glasi »dve plasti«), kar pomeni, da je rezilo sestavljeno iz trdega rezalnega roba (hagane) in mehkejše zunanje plasti (jigane). Trda sredica je izdelana iz jekla Aogami #2 (pravimo mu tudi Aogami #2 in je eno izmed najbolj cenjenih visokoogljičnih jekel - priporočamo redno mazanje rezila z oljem). Jigane pa je sestavljen iz več plasti jekla, ki tvorijo čudovit damaščanski vzorec v obliki dežnih kapljic (glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila).

Sprednji del rezila krasi ročno vklesan podpis kovaškega mojstra v pismenkah kanji, na strani uraoshi pa je oznaka jekla v sredici.

→ Želite izvedeti več o konstrukciji in laminaciji rezil? Preberite naše članke Konstrukcija rezila: geometrija in/ali Konstrukcija rezila: laminacija.

→ Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev.

ROČAJ:
Na rezilo je pritrjen
tradicionalni osemkotni japonski (wa) ročaj, ki je izdelan iz palisandra, zaključen pa z obročkom iz bivoljega roga. Kombinacija lesa in bivoljega roga je bila skrbno izbrana, saj komaj zaznavna razlika v barvah daje ročaju pridih elegance. 

O KOVAČU:
Sakai Kikumori izdeluje kuhinjske nože z drugimi izurjenimi obrtniki od leta 1925. Izdelovanje tradicionalnih nožev v mestu Sakai, ki slovi kot dom pribora za rezanje na Japonskem, je spodbudilo razcvet kulture kuharskih mojstrov. Kovačija Kikumori je znana kot ena najboljših proizvajalcev nožev v regiji.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: Ni-mai / damask
Trdota (HRC): 62-63
Dolžina noža: 370 mm
Dolžina rezila: 220 mm
Širina rezila: 55 mm
Debelina rezila: 3.5 mm
Teža: 230 g
Dolžina ročaja: 134 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / palisander
Napis na rezilu: "Sakai Kikumori"
Kovač: Sakai Kikumori
Lokacija kovačije: SAKAI / Osaka Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068