Nož Kawamura Sakimaru Takohiki Shirogami izvira iz enega najslavnejših nožarskih središč dežele vzhajajočega sonca, kjer so ga ročno skovali mojstri kovačije Sakai Kikumori in predstavlja vrh japonske umetnosti kovanja nožev. Dolgo in enostransko brušeno rezilo krasi damask vzorec, ki se preko kireha linije zliva do meje med trdo sredico in zunanjimi mehkejšimi plastmi. Na rezilu je zaščitni premaz, ki preprečuje nastanek rje, zato ima nož na svetlobi mavričen sijaj.
OBLIKA REZILA:
Kawamura Sakimaru Takohiki ima ozko rezilo, ki je enostransko brušeno in je še posebej primerno za razrez tankih kosov ribe in mesa ter odstranjevanje kože z ribe. Odličen za pripravo sashimija ter tankih kosov mesa (carpaccio). Rezilo noža se tik pred konico ostro ukrivi navzgor in iz te oblike izhaja ime sakimaru. Beseda se nanaša na konico tanto, ki je danes značilna za nože takohiki, v preteklosti pa je ta konica krasila predhodnico sodobnih japonskih nožev – veličastno katano. Enostransko brušeno rezilo je primerno samo za uporabo v desni roki!
JEKLO:
Konstrukcija rezila se imenuje ni-mai (prevod iz japonščine se glasi »dve plasti«), kar pomeni, da je rezilo sestavljeno iz trdega rezalnega roba (hagane) in mehkejše zunanje plasti (jigane). Trda sredica je izdelana iz jekla Shirogami #1 (pravimo mu tudi White Steel in je eno izmed najbolj cenjenih visokoogljičnih jekel - priporočamo redno mazanje rezila z oljem), ovoj jigane pa je sestavljen iz več plasti jekla, ki tvorijo čudovit damaščanski vzorec v obliki dežnih kapljic (glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila).
→ Želite izvedeti več o konstrukciji in laminaciji rezil? Preberite naše članke Konstrukcija rezila: geometrija in/ali Konstrukcija rezila: laminacija.
ROČAJ:
Na rezilo je pritrjen tradicionalni osemkotni japonski (wa) ročaj, ki je izdelan iz magnolije, zaključen pa z obročkom iz bivoljega roga. Kombinacija lesa in bivoljega roga je bila skrbno izbrana, saj daje nožu pridih elegance.
O KOVAČU:
Sakai Kikumori izdeluje kuhinjske nože z drugimi izurjenimi obrtniki od leta 1925. Izdelovanje tradicionalnih nožev v mestu Sakai, ki slovi kot dom pribora za rezanje na Japonskem, je spodbudilo razcvet kulture kuharskih mojstrov. Kovačija Kikumori je znana kot ena najboljših proizvajalcev nožev v regiji.