Kawamura Santoku Damascus je vsestranski japonski kuhinjski nož in je prava izbira za vse, ki želijo okreten nož, rahlo primernejši za pripravo zelenjave. Noži santoku so najbolj razširjeni noži v japonskih gospodinjstvih, v zadnjih letih pa so osvojili ves svet. Ročno kovano rezilo je laminirano po metodi san-mai (za več informacij glej članek Konstrukcija rezila: laminacija) in sestavljeno iz 45 plasti, sredica je izdelana iz jekla AUS-10 (zato bo vzdrževanje mala malica) in ovita v plasti damaščanskega jekla. Zgornji del rezila krasijo odtisi kladiva (pravimo jim tudi tsuchime – za več informacij glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila), ki niso samo privlačni na oko, ampak tudi preprečujejo, da bi se hrana lepila na rezilo. Rezilo je brušeno dvostransko (za pojasnilo glej članek Konstrukcija rezila: geometrija) in simetrično (50/50), nanj pa je pritrjen ročaj D oblike. Tradicionalni japonski (wa) ročaj je izdelan iz žganega kostanjevega lesa z obročkom iz bivoljega roga, ki daje celotnemu nožu grobo obdelan videz. Če povzamemo: če iščete večnamenski kuhinjski nož, ki ni samo privlačnega videza, ampak ga je tudi enostavno vzdrževati, ste našli pravega kandidata. Zaradi svojega videza kar diši po Japonski, zato je krasno darilo za bližnjo osebo, ki rada kuha in obožuje vse, kar je povezano z Japonsko. Kovačija: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Santoku |
Jeklo: | AUS-10 |
Konstrukcija: | San-mai / damask, tsuchime |
Trdota (HRC): | 58-60 |
Dolžina noža: | 320 mm |
Dolžina rezila: | 180 mm |
Širina rezila: | 45 mm |
Debelina rezila: | 2.1 mm |
Teža: | 130 g |
Dolžina ročaja: | 127 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / kostanj |
Kovač: | Sakai Kikumori |
Lokacija kovačije: | SAKAI / Osaka Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | "Sakai Kikumori" |