Kobayashi SG2 Gyuto Rosewood 210 mm je lasersko tanek vsestranski kuhinjski nož z odlično out-of-the-box ostrino!
SG2 je izjemno kvalitetno jeklo, ki je po svojih lastnostih primerljivo z jeklom ZDP-189. Prašna jekla so sicer nekoliko težja za obdelovanje, vendar je končni rezultat toliko bolj zadovoljiv, saj omogočajo dolgotrajno ostrino, enostavno vzdrževanje, super fino ostrino, možnost tankega profila… vse, kar iščemo od noža, ki nam bo služil kot pravi delovni konj v profesionalnem okolju in pri resnem domačem delu.
Na nožu se vidi, da so v kovačiji dali veliko pozornosti na male detajle, in to je tisto, kar naredi nož enkratno orodje, primerno za najboljše kuharje.
OBLIKA REZILA:
Gyuto je najbolj vsestranska in uporabna oblika rezila v sodobni kuhinji, saj se uporablja za rezanje mesa, rib in zelenjave. Nož ima širok profil pri peti za udobno in hitro rezanje na kuhinjski deski in natančno in tanko sprednjo konico za precizno, delikatno delo. Pri peti je raven in se do konice zoži preko rahlo zaobljenega trebuha, tako da je rezilo odlično za zibalno tehniko rezanja (rocking motion), zašiljena konica pa omogoča obvladovanje noža pri natančnih opravilih. Nož je lasersko tanek, zato bo navdušil vse kuharske entuziaste in profesionalne kuharje
JEKLO:
Jeklo SG2 je prašno jeklo, znano po svoji trdoti in dolgotrajni ostrini - zaradi visoke vsebnosti ogljika (C) 1,5 %. Jeklo ima tudi visoko vsebnost kroma (Cr) - okoli 15 %, ki izboljša odpornost proti koroziji, in molibdena (Mo), ki izboljša trdnost rezila. Rezila iz jekla SG2 bodo zaradi fine mikrostrukture jekla lahko dosegla zelo fino ostrino in jo tudi ohranila - hkrati pa vam za pretirano vzdrževanje ne bo treba skrbeti preveč.
LAMINACIJA:
Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane).
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) s konveksnim (hamaguri) presekom profila, ki zagotavlja izjemno ostrino in preprečuje lepljenje hrane na rezilo.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo noža je gladko brušeno in povsem minimalistično, na njem izstopata dve lastnosti: dolga črta, ki se nahaja tik nad ostrino rezila in ji pravimo tudi “lasna črta” (ločnica med trdim notranjim SG2 jeklom in zunanjim mehkim jeklom) ter ročno vgraviran kanji podpis mojstra Kobayashija na zgornjem delu rezila.
ROČAJ:
Za ravnotežje noža je poskrbljeno z odličnim razmerjem med rezilom in tradicionalnim japonskim (Wa) ročajem iz palisandra in pritrdilnim obročkom iz javorja. Osemkotna oblika ročaja je udobna za uporabo tako za desničarje kot levičarje.
O KOVAČU:
Kei Kobayashi je izjemno nadarjen brusilec in je do sedaj delal v zaključnih procesih izdelave nožev v Takefu in kot brusilec pri mnogih najboljših kovačih na Japonskem. Pred kratkim pa je s prvo linijo nožev iz prašnih jekel zakorakal na samostojno pot. Glede na to, da ga lahko štejemo kot novinca med kovači, se to na njegovih nožih ne pozna, saj so izbira jekla, natančna izdelava, zaključek in dolgotrajna ostrina, več kot impresivni.