Kokugei Gyuto Aogami #1 Kuro-uchi Ebony 240 mm

Hatsukokoro  - #‍420103161655
Kokugei Gyuto Aogami #1 Kuro-uchi Ebony 240 mm

166 € PPC: 195,00 € (-15%)


Opis izdelka

Kokugei Gyuto Aogami #1 Kuro-uchi Ebony 240 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, namenjen za pripravo mesa, rib in zelenjave. Nož ima distalno zožano hrbtenico in rustikalno črno kuro-uchi površinsko obdelavo, ki odseva tradicionalno estetiko ročno kovanih japonskih nožev.

Rezilo je izdelano iz visokokakovostnega ogljikovega jekla Aogami #1, ki je oblečeno v mehko železo (jigane), kar zagotavlja vzdržljivost in izjemno ostrino. Zaradi visoke vsebnosti ogljika so sredica in zunanji plasti manj odporni proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa lahko zarjavi.

Kokugei [japonska beseda Kokugei pomeni črn kit] Gyuto je odlična izbira za vse, ki vstopajo v svet nožev iz ogljikovega jekla, saj združuje visoko zmogljivost z avtentično tradicijo japonske obrtniške izdelave. 

OBLIKA REZILA:
240 mm dolg gyuto je vsestranski kuhinjski nož, ki bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Široko rezilo je odlično za sekljanje zelenjave in omogoča enostaven prenos sestavin z deske v lonec, dodatna teža pa omogoča rezanje skozi trše sestavine ( vendar ne skozi kosti!). Oblika rezila podpira vse tehnike priprave hrane, kot so rezanje, sekljanje, kockanje, julienne… odličen je tako za razrez velikih kosov mesa kot tudi za drobno sekljanje česna.

Dvostransko brušeno rezilo je nekoliko težje kot rezila podobnih nožev, vendar je zaradi zožitve hrbtenice rezila (od 3.2 mm pri ročaju do 1.4 mm pri konici rezila) odlično uravnotežen.

JEKLO:
Rezilo je izdelano iz visokokakovostnega ogljikovega jekla Aogami #1, ki je oblečeno v mehko železo (jigane), kar zagotavlja vzdržljivost in izjemno ostrino. Zaradi visoke vsebnosti ogljika so sredica in zunanji plasti manj odporni proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa lahko zarjavi. Za zaščitno in nego rezila priporočamo redno mazanje rezila z oljem.
→ Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev.

LAMINACIJA:
Tradicionalna japonska jekla so izjemno trda in zato tudi krhka, zaradi tega pri uporabi lažje pride do krhanja rezila ali v najslabšem primeru celo do zloma, zato je nož sestavljen iz treh plasti (san-mai). Rezilo je bilo laminirano z mehkim železom z majhno količino dodanega ogljika. Glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila za več informacij.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično), glede na razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) pa ga uvrščamo med V-edge tipe rezila. Posebnost noža je tudi distal taper, torej način, kako je stanjšana hrbtenica rezila. Od ročaja proti konici se rezilo postopoma tanjša. Takšna geometrija ustvari uravnoteženo rezilo s konico, ki je odlična za natančno delo.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Obdelava noža je nekoliko groba, kar le poudarja dejstvo, da je v celoti ročno izdelano. Nož je  končne obdelave. Končna kuro-uchi obdelava v celotni seriji je odlična, vendar je na rezilih viden povsem ročni proces obdelave rezila, zato so možne mikro odrgnine ali poškodbe. Pri kaljenju zaradi neenakomerne porazdelitve temperature na rezilu nastane barvni gradient, ki ima mavrični lesk in nožu doda nenavadno privlačnost. 

ROČAJ:
Japonski Wa ročaj je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Oktagonalen ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: Aogami #1
Konstrukcija: San-mai / v-edge / kuro-uchi
Trdota (HRC): 61-62
Dolžina noža: 396 mm
Dolžina rezila: 240 mm
Širina rezila: 52 mm
Debelina rezila: 3.2 - 1.4 mm
Teža: 235 g
Dolžina ročaja: 137 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska




Žari Dodatki za žar Japonski noži Vinoteka Mesnica Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068