Kokugei Petty Aogami #1 Kuro-uchi Ebony 120 mm

Hatsukokoro  - #‍420107041622

111 € PPC: 130,00 € (-15%)


Opis izdelka

Kokugei Petty Aogami #1 Kuro-uchi Ebony 120 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, namenjen za pripravo mesa, rib in zelenjave. Nož ima distalno zožano hrbtenico in rustikalno črno kuro-uchi površinsko obdelavo, ki odseva pristno estetiko ročno kovanih japonskih nožev. Osemkotni ročaj iz temne ebenovine nudi stabilen in udoben oprijem za popoln nadzor nad rezilom.

Kokugei Gyuto [japonska beseda Kokugei pomeni črn kit] je odlična izbira za vse, ki vstopajo v svet nožev iz ogljikovega jekla, saj združuje visoko zmogljivost z avtentičnostjo tradicionalne japonske ročne izdelave. 

OBLIKA REZILA:
Petty je manjši kuhinjski nož, ki je znan po svoji vsestranskosti in je nepogrešljivo orodje v vsaki kuhinji. Kokugei Petty ima rezilo dolžine 120 mm in nekoliko širše rezilo, ki spominja na manjši santoku nož, zato ga glede uporabe uvrščamo nekje med vsestranske nože (gyuto, santoku, kiritsuke) in daljše male nože. Rezilo brez težav opravi vrsto nalog: sekljanje na kocke, obrezovanje in razrez mesa, natančno okraševanja in obrezovanje.

Dvostransko brušeno rezilo je nekoliko težje kot rezila podobnih dimenzij, vendar je zaradi zožitve hrbtenice rezila (od 3.2 mm pri ročaju do 1.5 mm pri konici rezila) odlično uravnotežen. Zaradi obvladljive velikosti in natančnega nadzora nad rezilom je idealen za vsakodnevno pripravo hrane.

* Kovačija je označila dolžino rezalnega roba s 120 mm, mi pa smo izmerili malo daljšo – 124 mm.
*Rezilo je nestandardne oblike in dolžine, zato se priporočena saya ne prilega popolnoma, vendar kljub temu učinkovito zaščiti rezilo.

JEKLO:
Rezilo je izdelano iz visokokakovostnega ogljikovega jekla Aogami #1, ki je oblečeno v mehko železo (jigane), kar zagotavlja vzdržljivost in izjemno ostrino. Zaradi visoke vsebnosti ogljika so sredica in zunanji plasti manj odporni proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa lahko zarjavi. Za zaščitno in nego rezila priporočamo redno mazanje rezila z oljem.
→ Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev.

LAMINACIJA:
Tradicionalna japonska jekla so izjemno trda in zato tudi krhka, zaradi tega pri uporabi lažje pride do krhanja rezila ali v najslabšem primeru celo do zloma, zato je nož sestavljen iz treh plasti (san-mai). Rezilo je bilo laminirano z mehkim železom z majhno količino dodanega ogljika. Glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila za več informacij.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično), glede na razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) pa ga uvrščamo med V-edge tipe rezila. Posebnost noža je tudi distal taper, hrbtenica rezila je postopoma stanjšana od ročaja proti konici. Takšna geometrija ustvari uravnoteženo rezilo s konico, ki je odlična za natančno delo. 

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Obdelava noža je nekoliko groba, kar le poudarja dejstvo, da je v celoti ročno izdelano. Nož je  končne obdelave. Končna kuro-uchi obdelava v celotni seriji je odlična, vendar je na rezilih viden povsem ročni proces obdelave rezila, zato so možne mikro odrgnine ali poškodbe. Pri kaljenju zaradi neenakomerne porazdelitve temperature na rezilu nastane barvni gradient, ki ima mavrični lesk. 

ROČAJ:
Japonski Wa ročaj je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Oktagonalen ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje, saj bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Petty [mini santoku]
Jeklo: Aogami #1
Konstrukcija: San-mai / v-edge / kuro-uchi
Trdota (HRC): 61-62
Dolžina noža: 255 mm
Dolžina rezila: 124 mm
Širina rezila: 39 mm
Debelina rezila: 3.2 - 1.5 mm
Teža: 90 g
Dolžina ročaja: 115 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / ebenovina
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068