Kokugei Santoku Aogami #1 Kuro-uchi Ebony 165 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, namenjen za pripravo mesa, rib in zelenjave. Nož ima distalno zožano hrbtenico in rustikalno črno kuro-uchi površinsko obdelavo, ki odseva pristno estetiko ročno kovanih japonskih nožev. Osemkotni ročaj iz temne ebenovine nudi stabilen in udoben oprijem za popoln nadzor nad rezilom.
Kokugei Santoku [japonska beseda Kokugei pomeni črn kit] je odlična izbira za vse, ki vstopajo v svet nožev iz ogljikovega jekla, saj združuje visoko zmogljivost z avtentičnostjo tradicionalne japonske ročne izdelave.
OBLIKA REZILA:
Santoku je tradicionalno zasnovan za domačo uporabo in je tekom let postal najpogostejša oblika rezila v sodobnih japonskih domačih kuhinjah, saj je odličen nož za raznolika rezalna opravila v kuhinji. Z njim je mogoče natančno in hitro pripraviti zelenjavo, enostavna pa je tudi priprava manjših in srednje velikih kosov mesa in rib.
Dvostransko brušeno rezilo je nekoliko težje kot rezila podobnih nožev, vendar je zaradi zožitve hrbtenice rezila (od 2.8 mm pri ročaju do 1.3 mm pri konici rezila) odlično uravnotežen.
JEKLO:
Rezilo je izdelano iz visokokakovostnega ogljikovega jekla Aogami #1, ki je oblečeno v mehko železo (jigane), kar zagotavlja vzdržljivost in izjemno ostrino. Zaradi visoke vsebnosti ogljika so sredica in zunanji plasti manj odporni proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa lahko zarjavi. Za zaščitno in nego rezila priporočamo redno mazanje rezila z oljem.
→ Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev.
LAMINACIJA:
Tradicionalna japonska jekla so izjemno trda in zato tudi krhka, zaradi tega pri uporabi lažje pride do krhanja rezila ali v najslabšem primeru celo do zloma, zato je nož sestavljen iz treh plasti (san-mai). Rezilo je bilo laminirano z mehkim železom z majhno količino dodanega ogljika. Glej članek Konstrukcija rezila: zaključni videz rezila za več informacij.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično), glede na razmerje med ploskvami (lokacijo spremembe kota) pa ga uvrščamo med V-edge tipe rezila. Posebnost noža je tudi distal taper, hrbtenica rezila je postopoma stanjšana od ročaja proti konici. Takšna geometrija ustvari uravnoteženo rezilo s konico, ki je odlična za natančno delo.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Obdelava noža je nekoliko groba, kar le poudarja dejstvo, da je v celoti ročno izdelano. Nož je končne obdelave. Končna kuro-uchi obdelava v celotni seriji je odlična, vendar je na rezilih viden povsem ročni proces obdelave rezila, zato so možne mikro odrgnine ali poškodbe. Pri kaljenju zaradi neenakomerne porazdelitve temperature na rezilu nastane barvni gradient, ki ima mavrični lesk in nožu doda nenavadno privlačnost.
ROČAJ:
Japonski Wa ročaj je iz enega kosa temne ebenovine brez dodatnega pritrdilnega obročka. Oktagonalen ročaj je primeren za levičarje in desničarje in pooseblja enostavno japonsko estetiko. Les ebenovine je zaradi svoje trdote, trpežnosti, obstojnosti in estetskega videza idealna izbira za japonske ročaje. Bogata barva in vidni vzorci lesnih vlaken še dodatno prispevajo k prepoznavnosti in privlačnosti tega lesa.