Komorebi Gyuto Aogami #2 Migaki 210 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, namenjen pripravi mesa, rib in zelenjave.
Rezilo bo z lahkoto drselo skozi hrano, rezine pa bodo odrezane izjemno gladko, zahvaljujoč se fini ostrini Aogami #2 jekla. Ta nož je pravi Japonec, od občutka in teže v roki do avtentičnega izgleda.
OBLIKA REZILA:
Gyuto je najbolj vsestranska in uporabna oblika rezila v sodobni kuhinji. Uporablja se lahko za rezanje mesa, rib in zelenjave. Nož ima precej širok profil pri peti (52 mm) za udobno in hitro rezanje na kuhinjski deski in natančno in tanko sprednjo konico za precizno, delikatno delo. Od pete do konice se nož zoži preko rahlo zaobljenega trebuha, tako da je rezilo odlično za zibalno tehniko rezanja (rocking motion), zašiljena konica pa omogoča obvladovanje noža pri natančnih opravilih. Širok del rezila pri peti omogoča tudi prenašanje hrane iz deske v lonec.
JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, zaradi česar noži ostrino držijo izjemno dolgo časa in se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika je jeklo hkrati manj odporno proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa celo zarjavi. Nerjavne lastnosti nekoliko izboljšajo z dodajanjem kroma in volframa, a jeklo še vedno velja za visokoogljično, zato ga je potrebno temu primerno tudi vzdrževati (preberite več o tem na tej povezavi). Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1%, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.
LAMINACIJA:
Rezilo je bilo laminirano z mehkim železom, ki je železo z majhno količino dodanega ogljika. Laminiranje rezila izboljša njegovo strukturno celovitost.
Zaradi čistosti jekla, rezilo ni odporno proti koroziji. Zato se lahko na zunanjih plasteh pojavi rja, če za nož ni ustrezno poskrbljeno. Priporočamo redno mazanje rezila z oljem! Če želite izvedeti več o tem, kako skrbeti za japonske nože z visoko vsebnostjo ogljika in o patini, si preberite blog Vzdrževanje nožev.
GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo je brušeno 50/50, izjemno ostro in enostavno za ponovno brušenje. Nož ima konkavni V-edge presek profila (hollow grind), ki omogoča, da pri rezanju uporabljamo manj sile, zato je takšen nož za uporabo enostavnejši. Presek profila omogoča tudi, da kljub pogostemu brušenju ostane nož izjemno tanek (zaradi tankega profila se nam zdi, da je nož oster dlje, kljub temu, da je že čas za brušenje).
Gledano s hrbta rezila, je nož težji in močnejši pri ročaju ter tanek in precizen pri konici noža, saj se rezilo postopoma zoži od 3,7 mm do 1,0 mm. S tako obliko rezila lahko enostavno režemo, rezilo je zelo odzivno in lepo uravnoteženo, s peto lahko močneje pritisnemo, konica pa omogoča natančno rezanje. Takšnemu načinu oblikovanja rezila pravimo tudi distalno zožanje (distal taper) – več o tem si lahko preberete v članku o geometriji rezil.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Visoko svetleč zaključni videz (mirror finish) noža je posledica posebnega in časovno izjemno zamudnega postopka ročnega poliranja rezila z naravnimi vodobrusnimi kamni. Matirana površina na prehodu med tršim in mehkejšim jeklom (kasumi) ter migaki poliran zgornji del rezila imata naravni videz z nekaj nepravilnostmi (neenakomeren clad line), ki vsak nož naredijo unikatnega. Zaključek rezila in končni videz sta odraz čistega mojstrstva najvišje kvalitete izdelave. Česa takega ne boste zasledili prav pogosto!
ROČAJ:
Ovalni japonski (Wa) ročaj iz tikovega lesa s črnim obročkom iz roga vodnega bivola. Pri stičišču rezila in ročaja je machi vrzel.