Kouhei-Shinmatsu ZDP-189 Nakiri Silver 170 mm je plod desetletja izkušenj, nabranih s prodajo in dela z noži z naše strani in znanja kovanja nožev, podanega skozi generacije mojstrov kovačije Suncraft. Noži iz jekla ZDP-189 so izjemno redki in jih Suncraft izdeluje specifično za OsterRob. Gre za posebno prašno jeklo, katerega proizvodnja je draga in kompleksna, zato je zaloga izjemno omejena in težko dostopna. S kovačijo Suncraft že nekaj časa uspešno sodelujemo, zato se smo v znak spoštovanja odločili poimenovati to linijo nožev po dveh najpomembnejših figurah v njenem nastanku; Kouhei (耕平) Kawashima, ki je kovačijo Suncraft ustanovil pred več kot sedemdesetimi leti in njegov oče Shinmatsu (新松). ZDP-189 jeklo je prestalo preizkus časa in tako ostaja prva izbira tako kuharskih mojstrov kot nadobudnih domačih kuharjev, ki iščejo vrhunsko jeklo za kuhinjske nože. Zato nismo imeli pomislekov pri izbiri tega jekla kot sredice našega nakiri, ki bo še posebej razveselil vse ljubitelje zelenjave. S trdoto 65-66 HRC po Rockwellovi lestvici je ta nož brez dvoma en najtrših v naši ponudbi in bo tako ostrino držal tudi najdlje. Skupaj z rezilom, ki ga krasijo sledi udarcev kladiva (ali tsuchime vzorec), in elegantnim osemkotnim ročajem iz palisandra je ta nož prava zmagovalna kombinacija! OBLIKA REZILA: Oblika nakiri je namenjena za sekljanje zelenjave, tako za dolge kot kratke reze, tanka konica pa je namenjena za natančno obdelovanje. Nož Nakiri, znan tudi kot Nakiri Bocho, je tradicionalni japonski nož s pravokotno obliko rezila in ravnim trebuhom brez krivin s kvadratnim zaključkom (je torej brez sprednje konice), zato med uporabo celotno rezilo stopi v stik z rezalno površino, kar omogoča enostavno sekljanje na kuhinjski deski brez uporabe vodoravnih potiskov in potegov. Zaradi svojih lastnosti je priporočljiv predvsem za pripravo zelenjave, seveda pa ga lahko uporabljate tudi kot vsestranski kuhinjski nož. → Dobeseden prevod besede Nakiri Bocho (菜切り包丁) je "sekljalec zelenjave": Na pomeni zelenjava in Kiri sekljanje! JEKLO: Vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 0,6 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,40 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla. LAMINACIJA: GEOMETRIJA: ROČAJ: Tradicionalen japonski (Wa) ročaj iz palisandra in obročkom iz črnega pakka lesa. Zaradi univerzalne osemkotne oblike je udoben za vse uporabnike, ne glede na dominantno roko, s katero ga uporabljate. ZAKLJUČNI VIDEZ: KOVAČIJA: Seki je zaradi svoje geografske lokacije in naravnih virov že več kot 800 let kraj, kjer se izpopolnjuje kovaška obrt in je po celem svetu znan kot dom sodobne japonske nožarske industrije. Kovači so namreč starodavno znanje kovanja katan prelili v kuhinjske nože. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Nakiri |
Jeklo: | ZDP-189 |
Konstrukcija: | San-mai / V-edge / tsuchime |
Trdota (HRC): | 65-66 |
Dolžina noža: | 315 mm |
Dolžina rezila: | 170 mm |
Širina rezila: | 58 mm |
Debelina rezila: | 1.8 mm |
Teža: | 180 g |
Dolžina ročaja: | 128 mm |
Tip ročaja / material: | Japonska [wa] / palisander |
Kovač: | Suncraft |
Lokacija kovačije: | Seki / Gifu Prefektura / Japan |
Napis na rezilu: | 耕平新松 Kouhei-Shinmatsu |