Kouhei-Shinmatsu ZDP-189 Nakiri Silver 170 mm

Suncraft  - #‍180106251594

276 € PPC: 325,00 € (-15%)
oz. 12.35 € / mesec.


Opis izdelka

Kouhei-Shinmatsu ZDP-189 Nakiri Silver 170 mm je plod desetletja izkušenj, nabranih s prodajo in dela z noži z naše strani in znanja kovanja nožev, podanega skozi generacije mojstrov kovačije Suncraft.

Noži iz jekla ZDP-189 so izjemno redki in jih Suncraft izdeluje specifično za OsterRob. Gre za posebno prašno jeklo, katerega proizvodnja je draga in kompleksna, zato je zaloga izjemno omejena in težko dostopna.

S kovačijo Suncraft že nekaj časa uspešno sodelujemo, zato se smo v znak spoštovanja odločili poimenovati to linijo nožev po dveh najpomembnejših figurah v njenem nastanku; Kouhei (耕平) Kawashima, ki je kovačijo Suncraft ustanovil pred več kot sedemdesetimi leti in njegov oče Shinmatsu (新松).

ZDP-189 jeklo je prestalo preizkus časa in tako ostaja prva izbira tako kuharskih mojstrov kot nadobudnih domačih kuharjev, ki iščejo vrhunsko jeklo za kuhinjske nože. Zato nismo imeli pomislekov pri izbiri tega jekla kot sredice našega nakiri, ki bo še posebej razveselil vse ljubitelje zelenjave. S trdoto 65-66 HRC po Rockwellovi lestvici je ta nož brez dvoma en najtrših v naši ponudbi in bo tako ostrino držal tudi najdlje.

Skupaj z rezilom, ki ga krasijo sledi udarcev kladiva (ali tsuchime vzorec), in elegantnim osemkotnim ročajem iz palisandra je ta nož prava zmagovalna kombinacija!


OBLIKA REZILA:
Oblika nakiri je namenjena za sekljanje zelenjave, tako za dolge kot kratke reze, tanka konica pa je namenjena za natančno obdelovanje. 
Nož Nakiri, znan tudi kot Nakiri Bocho, je tradicionalni japonski nož s pravokotno obliko rezila in ravnim trebuhom brez krivin s kvadratnim zaključkom (je torej brez sprednje konice), zato med uporabo celotno rezilo stopi v stik z rezalno površino, kar omogoča enostavno sekljanje na kuhinjski deski brez uporabe vodoravnih potiskov in potegov. Zaradi svojih lastnosti je priporočljiv predvsem za pripravo zelenjave, seveda pa ga lahko uporabljate tudi kot vsestranski kuhinjski nož.

→ Dobeseden prevod besede Nakiri Bocho (菜切り包丁) je "sekljalec zelenjave": Na pomeni zelenjava in Kiri sekljanje!

JEKLO:
Sredica rezila je zgrajena iz ZDP-189 jekla, ki ga umeščamo med prašna jekla. ZDP-189 jeklo ima zaradi svojih edinstvenih lastnosti sloves enega najbolj tehnološko dovršenih jekel. Vsebnost ogljika (C) je približno 3 %, zaradi česar je lahko kaljeno do izjemne trdote (65-66 HRC), kar pomeni, da bo nož ostrino držal izredno dolgo časa. Zaradi 20 % kroma (Cr), ki ga vsebuje, pa ima jeklo ZDP-189 tudi odlično odpornost proti koroziji, zato vam rjavenje ne bo povzročalo skrbi. Zaradi svoje sestave, ki prispeva k omenjenim karakteristikam, pa je jeklo ZDP-189 precej zahtevno za obdelavo, zato ga lahko kujejo samo najbolj izkušeni kovaški mojstri.

Vsebnost ogljika (C), ki je ključni element trdnosti in ga je v ostalih trdih jeklih do odstotek, je tukaj kar 3 %, medtem ko je kroma (Cr), ki preprečuje rjavenje, kar 20 %. Vsebuje še 0,6 % volframa (W), ki močno povečuje odpornost jekla na obrabo, 1,40 % molibdena (Mo), ki pomaga pri ohranjanju trdote in moči pri temperaturnih spremembah, ter 0,10 % vanadija (V), ki je ključen za zmožnost povečevanja trdote jekla.
Sestava ZDP-189: C 3.00 % | Cr 20.00 % | W 0.60 % | Mo 1.40 % | V 0.10 % | Mn 0.50 % | Si 0.40 %

LAMINACIJA:
Tehnika laminacije se imenuje san-mai. Sredica rezila iz tršega (in posledično bolj krhkega) jekla, je stisnjena med dve plasti mehkejšega jekla. S tem dosežemo večjo prožnost rezila, ki je tako bolj odporno na udarce in ostale zunanje vplive.

GEOMETRIJA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično), kar omogoča tekoče in enakomerno rezanje. Nakiri je vsestranski, enostaven za uporabo in primeren za različne tehnike rezanja. Dvostransko brušene nože je tudi veliko lažje vzdrževati, saj jih je veliko lažje brusiti kot enostransko brušene nože.

ROČAJ:

Tradicionalen japonski (Wa) ročaj iz palisandra in obročkom iz črnega pakka lesa. Zaradi univerzalne osemkotne oblike je udoben za vse uporabnike, ne glede na dominantno roko, s katero ga uporabljate.

ZAKLJUČNI VIDEZ:
Zgornji del rezila je bil obdelan z udarci kladiva, rezultat pa je razgiban tsuchime zaključni videz. Spodnji del je poliran do meje med plastjo laminata (jigane) in trde sredice (hagane), ki jo imenujemo “hairline”, prepoznamo pa jo kot valovito črto, ki sledi rezalnem robu. Kanji na rezilu se prebere “Kouhei-Shinmatsu” 耕平新松, s tem zapisom pa smo želeli počastiti ustanovitelja kovačije Suncraft.

KOVAČIJA:
Nož se kuje v kovačiji Suncraft v mestu Seki (Gifu prefektura), ki je zibelka kovaške obrti na Japonskem in ima že več kot 800-letno tradicijo izdelave katan in drugega samurajskega orožja. Kovačija Suncraft je družinsko podjetje z dolgo tradicijo, bili pa so eni prvih proizvajalcev nožev, ki so se osredotočali na izvoz japonskih rezil na zahodne trge, zato so si v skladu s tem nadeli tudi mednarodno prepoznavno ime.

Seki je zaradi svoje geografske lokacije in naravnih virov že več kot 800 let kraj, kjer se izpopolnjuje kovaška obrt in je po celem svetu znan kot dom sodobne japonske nožarske industrije. Kovači so namreč starodavno znanje kovanja katan prelili v kuhinjske nože.





Glavne značilnosti

Oblika rezila: Nakiri
Jeklo: ZDP-189
Konstrukcija: San-mai / V-edge / tsuchime
Trdota (HRC): 65-66
Dolžina noža: 315 mm
Dolžina rezila: 170 mm
Širina rezila: 58 mm
Debelina rezila: 1.8 mm
Teža: 180 g
Dolžina ročaja: 128 mm
Tip ročaja / material: Japonska [wa] / palisander
Kovač: Suncraft
Lokacija kovačije: Seki / Gifu Prefektura / Japan
Napis na rezilu: 耕平新松 Kouhei-Shinmatsu




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068