Santoku je najbolj razširjena oblika japonskega kuhinjskega noža, saj je delo z njim zelo enostavno. San po japonsko pomeni število tri, s čimer so ga poimenovali kot nož treh vrlin - z njim bomo enostavno pripravili zelenjavne, ribje in mesne jedi z različnimi tehnikami rezanja. Rezilo je nekoliko širše in bo blestelo zlasti pri sekljanju zelenjave na kuhinjski deski. Dvostransko brušeno rezilo je kovano iz VG-1 jekla, ki ga obdajajo plasti mehkejšega jekla. Meje med različnimi plastmi se prepletajo v damask vzorec. VG-1 ali V Gold 1 je visoko karbonsko jeklo iz jeklarne Takefu Special Steel Company. Primerljivo je z AUS-8 in VG-10, le da se VG-1 manj obrablja in je bolj trpežno. VG-1 se tudi odlično brusi in je odporno proti rji. Masutani ima poseben postopek pri izdelavi nožev (Rolling-Forging), s katerim lahko doseže izjemno tanko rezilo. Debelina rezila namreč v veliki meri določa ostrino noža in tanki noži se tudi lažje in hitrejše brusijo. Nož ima klasičen zahodni ročaj (yo-style), zato se bo odlično prilegal v obe dlani. |