Kuharski nož Yoshida Hamono 45 plastni damask gyuto, 24 cm

Yoshida Hamono   - #10A-006
Kuharski nož Yoshida Hamono 45 plastni damask gyuto, 24 cm

Opis izdelka

Odličen gyuto je izdelek Yoshide iz serije 45. Rezilo je iz švedskega jekla 19c27, trdote 60 hrc. Damask vzorec je sestavljen iz petinštiridesetih plasti menjajočega se nerjavečega jekla in niklja (Ni). Nož ima tradicionalni japonski osemkotni ročaj iz magnolije s pritrditvenim krogom iz črnega tropskega pakka lesa. Rezilo je vsestransko, namenjeno sekljanju zelenjave in rezanju večjih kosov mesa. Nož je odporen proti rji, namenjen je domačim in poklicnim kuharjem. Ne pomivati v pomivalnem stroju!

Dober nož za dobro kuhinjo!
Oster nož bo gladko prerezal sestavine. Top nož bo poškodoval stene celic mesa, zelenjave, ribe... S spreminjanjem teksture sestavin se spreminja tudi okus! Če narežemo baziliko s topim nožem, bo v zelo kratkem času potemnela. Bazilika narezana z ostrim nožem bo ostala zelena in sveža lahko tudi več dni. Cilj tradicionalne japonske kuhinje je, da ohrani in poudarja pravi okus svežih in sezonskih sestavin in oster nož je bistvenega pomena za ta proces.

Zgodovina
Nekateri današnji tradicionalni japonski kuhinjski noži so izdelani po metodah, ki so bile prvotno razvite za izdelavo japonskih samurajskih mečev katan. Premik od izdelave katan na izdelavo kuhinjskih nožev se je začel sredi 19. st. kot posledica prisilnega odpiranja japonskih mej za trgovanje z zahodnim svetom. Po koncu druge svetovne vojne, so na ukaz generala McArthurja, prepovedali izdelavo mečev. To je bila ključna odločitev, ki je prisilila mnoge izkušene obrtnike, da svoje znanje in pozornost obrnejo drugam. Veliko jih je kmalu našlo navdih v izdelavi kuhinjskih nožev.

Tradicionalni japonski kuhinjski noži
Ključni element, ki zaznamuje japonski kuhinjski nož je neverjetna ostrina. Dizajn rezila, ki to omogoča je sestavljen na eni strani iz ostro nabrušenega rezila pod majhnim kotom, na drugi strani iz rahlo konkavnega rezila. Takšno enostransko brušeno japonsko rezilo omogoča občutljivejša kulinarična opravila in je enostavnejše za ponovno brušenje. Takšen nož obstaja izključno v levičarski ali desničarski izvedbi. Razvile so se mnoge oblike rezil za različna kulinarična opravila. Tradicionalni japonski nož ima tradicionalni ročaj, ki se razlikuje od zahodnega. Tang oz. podaljšek hrbtenice rezila, ki se podaljšuje v ročaj je pri japonskih nožih manjši in tanjši, kar v kombinaciji z nasajenim lahkim lesenim ročajem navadno spremeni uravnoteženost noža. Tradicionalni japonski nož ima center za uravnoteženost v primerjavi z nožem s klasičnim zahodnim ročajem pomaknjen bolj naprej. Med tradicionalne japonske ročaje spadajo dokaj preproste oblike od kroga, kroga s poudarjenim kotom ali osmerokota. Lesen del je dodatno pričvrščen in zavarovan s tulcem.
Nasveti in recepti
Dodano!

V košarico

Nova lokacija trgovine