• Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto
Kumokage Gyuto Aogami #2 Kuro-uchi Damascus 210 mm - oktagon

Kumokage Gyuto Aogami #2 Kuro-uchi Damascus 210 mm - oktagon
Hatsukokoro - #420103121450

176 € PPC: 195,00 € (-10%)


Opis izdelka

Kumokage Gyuto Aogami #2 Kuro-uchi Damascus 210 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, namenjen pripravi mesa, rib in zelenjave.

Surov, neobdelan zaključni videz z megličastim damaščanskim vzorcem daje nožu nekoliko rustikalen izgled, kar le poudarja dejstvo, da je rezilo v celoti izdelano ročno. Na rezilih je viden povsem ročni proces obdelave rezila, zato so možne mikro odrgnine. Rezilo bo z lahkoto drselo skozi hrano, rezine pa bodo odrezane izjemno gladko, zahvaljujoč se fini ostrini Aogami #2 jekla. Ta nož je pravi Japonec, od občutka in teže v roki do avtentičnega videza. Zaradi čistosti Aogami #2 jekla in odsotnosti dodatnih elementov, kot je krom (Cr), rezilo ni odporno proti koroziji.

OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož za vse kuharske entuziaste in profesionalne kuharje. Nož bo blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Izvorni pomen besede gyuto je nekaj podobnega kot meč za govedino in bil je namenjen razkosavanju govedine. Dandanes pa je gyuto namenjen vsakodnevnim opravilom in je japonska oblika chefovskega noža.

JEKLO:
Rezilo je izdelano iz visokokakovostnega ogljikovega jekla Aogami #2, ki je oblečeno v mehko železo (jigane), kar zagotavlja vzdržljivost in izjemno ostrino. Zaradi visoke vsebnosti ogljika so sredica in zunanji plasti manj odporni proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa lahko zarjavi. Za zaščitno in nego rezila priporočamo redno mazanje rezila z oljem.
→ Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev.

LAMINACIJA:
Tradicionalna japonska jekla so izjemno trda in zato tudi krhka, zaradi tega pri uporabi lažje pride do krhanja rezila ali v najslabšem primeru celo do zloma, zato je nož sestavljen iz več plasti (san-mai). Rezilo je bilo laminirano z mehkim železom z majhno količino dodanega ogljika. Glej članek Konstrukcija rezila: laminacija za več informacij.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).

ZAKLJUČNI VIDEZ:
K rustikalnemu videzu rezila prispeva temen kuro-uchi (kuro dobesedno pomeni “črn”) zaključek in megličast damaščanski vzorec.

Surov, neobdelan zaključni videz z megličastim damaščanskim vzorcem daje nožu nekoliko rustikalen izgled, ki ga odlično povzame japonska beseda kumokage 雲 影, ki dobesedno pomeni 'senca oblaka'.

ROČAJ:
Oktagonalni japonski (Wa) ročaj iz wenge lesa in z obročkom iz bivoljega roga.





Glavne značilnosti

Oblika rezila: Gyuto
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: San-mai / v-edge / damask, kuro-uchi
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 357 mm
Dolžina rezila: 210 mm
Širina rezila: 46 mm
Debelina rezila: 3.7 mm
Teža: 175 g
Dolžina ročaja: 132 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / wenge
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska


  • Japonski noži
  • Vsestranski noži Gyuto


Žari Dodatki za žar Vinoteka Mesnica Japonski noži Vrtno pohištvo


VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068