Kumokage Santoku Aogami #2 Kuro-uchi Damascus 180 mm - oktagon

Hatsukokoro  - #‍420108101440

145 € PPC: 170,00 € (-15%)


Opis izdelka

Kumokage Santoku Aogami #2 Kuro-uchi Damascus 180 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož. Izraz santoku pomeni »tri vrline« in se nanaša na raznovrstne sestavine, ki jih lahko pripravljamo z njim (meso, ribe in zelenjavo).

Surov, neobdelan zaključni videz z megličastim damaščanskim vzorcem daje nožu nekoliko rustikalen izgled, kar le poudarja dejstvo, da je rezilo v celoti izdelano ročno. Na rezilih je viden povsem ročni proces obdelave rezila, zato so možne mikro odrgnine. Rezilo bo z lahkoto drselo skozi hrano, rezine pa bodo odrezane izjemno gladko, zahvaljujoč se fini ostrini Aogami #2 jekla. Ta nož je pravi Japonec, od občutka in teže v roki do avtentičnega videza. Zaradi čistosti Aogami #2 jekla in odsotnosti dodatnih elementov, kot je krom (Cr), rezilo ni odporno proti koroziji.

OBLIKA REZILA:
Santoku je najbolj znan med japonskimi noži in je namenjen za vsestranska kuhinjska opravila. Zaradi ravnega trebuha rezila je nož nekoliko bolj usmerjen k pripravi zelenjave, a ima še vseeno dovolj dolgo rezilo tudi za rezanje kosov mesa in pripravljanje rib. Santoku noži so najbolj razširjeni med japonskimi gospodinjstvi, vse več pa se jih pojavlja tudi v kuhinjah povsod drugod po svetu.

JEKLO:
Rezilo je izdelano iz visokokakovostnega ogljikovega jekla Aogami #2, ki je oblečeno v mehko železo (jigane), kar zagotavlja vzdržljivost in izjemno ostrino. Zaradi visoke vsebnosti ogljika so sredica in zunanji plasti manj odporni proti koroziji, kar pomeni, da lahko rezilo razvije patino, ob daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem pa lahko zarjavi. Za zaščitno in nego rezila priporočamo redno mazanje rezila z oljem.
→ Za več informacij o jeklu glej članek Jeklo: srce japonskih nožev.

LAMINACIJA:
Tradicionalna japonska jekla so izjemno trda in zato tudi krhka, zaradi tega pri uporabi lažje pride do krhanja rezila ali v najslabšem primeru celo do zloma, zato je nož sestavljen iz več plasti (san-mai). Rezilo je bilo laminirano z mehkim železom z majhno količino dodanega ogljika. Glej članek Konstrukcija rezila: laminacija za več informacij.

GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).

ZAKLJUČNI VIDEZ:
K rustikalnemu videzu rezila prispeva temen kuro-uchi (kuro dobesedno pomeni “črn”) zaključek in megličast damaščanski vzorec.

Surov, neobdelan zaključni videz z megličastim damaščanskim vzorcem daje nožu nekoliko rustikalen izgled, ki ga odlično povzame japonska beseda kumokage 雲 影, ki dobesedno pomeni 'senca oblaka'.

ROČAJ:
Oktagonalni japonski (Wa) ročaj iz wenge lesa in z obročkom iz bivoljega roga.




Glavne značilnosti

Oblika rezila: Santoku
Jeklo: Aogami #2
Konstrukcija: San-mai / v-edge / damask, kuro-uchi
Trdota (HRC): 63
Dolžina noža: 322 mm
Dolžina rezila: 180 mm
Širina rezila: 48 mm
Debelina rezila: 3.2 mm
Teža: 165 g
Dolžina ročaja: 125 mm
Tip ročaja / material: Japonski ročaj [wa] / wenge
Napis na rezilu: 初心 "Hatsukokoro"
Kovač: Hatsukokoro
Lokacija kovačije: TOSA / Kōchi Prefektura / Japonska




VSE PRAVICE PRIDRŽANE © KRALJ ŽARA 2025.
Studio Pešec d.o.o., Litostrojska 40, 1000 Ljubljana • Davčna številka: SI46658068