Masutani Gyuto Kokuryu 180 mm je odličen kuhinjski nož za domače okolje, saj je optimalne velikosti za vsestransko delo za pripravo zelenjave, rib in mesa. Primeren je za nakup prvega japonskega kuhinjskega noža, zaradi izjemnega razmerja med ceno in kvaliteto ga priporočamo tudi kot izbor za darilo. Nož je izjemno tanek (1,8 mm), zato bo z lahkoto zdrsel skozi hrano, izbira jekla pa mu zagotavlja trpežnost in odpornost proti obrabi. Kovač Masutani je znan kot neverjetno dober brusilec nožev in njegovi noži to spretnost definitivno odražajo. OBLIKA REZILA: JEKLO: VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar pomeni vrhunsko kakovost) je izdelano v drugem po kuhinjskem priboru znanem mestu Echizen, lociranem samo 2 uri vožnje od Sekija. Proizvaja ga Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo. VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0,3 % vanadija (V) in 1,5 % kobalta (Co). Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično daljše ohranjanje ostrine. Toplotno obdelano do trdote 60-61 HRC. LAMINACIJA: GEOMETRIJA REZILA: ZAKLJUČNI VIDEZ: ROČAJ: Pakka les omogoča čvrst in kompakten oprijem ter zagotavlja lahkotno delo. Zaradi simetrične oblike se odlično prilega v desno in levo dlan. O KOVAČIJI: |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Gyuto |
Jeklo: | VG-10 |
Konstrukcija: | San-mai / V-edge, flat / tsuchime, damask |
Trdota (HRC): | 60-61 |
Dolžina noža: | 305 mm |
Dolžina rezila: | 180 mm |
Širina rezila: | 42 mm |
Debelina rezila: | 1.8 mm |
Teža: | 140 g |
Dolžina ročaja: | 120 mm |
Tip ročaja / material: | Zahodni ročaj [yo] / pakka |
Kovač: | Kunio Masutani |
Lokacija kovačije: | ECHIZEN - TAKEFU KNIFE VILLAGE / Fukui Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 増谷 訓生 "Kunio Masutani" |