Masutani Nakiri Damascus Black je japonski nož za zelenjavo z damask vzorcem in črnim zahodnim ročajem. Kovač Masutani je znan kot neverjetno dober brusilec nožev in njegovi noži to spretnost definitivno odražajo. Nož je izjemno tanek (1,8 mm), zato bo z lahkoto zdrsel skozi hrano, izbira jekla pa mu zagotavlja trpežnost in odpornost proti obrabi. Primeren je za nakup prvega japonskega kuhinjskega noža, zaradi izjemnega razmerja med ceno in kvaliteto pa ga priporočamo tudi kot izbor za darilo.
OBLIKA REZILA:
Nož Nakiri, znan tudi kot Nakiri Bocho, je tradicionalni japonski nož s pravokotno obliko rezila in ravnim trebuhom brez krivin s kvadratnim zaključkom (je torej brez sprednje konice), zato celotno rezilo stopi v stik z rezalno površino, kar omogoča enostavno sekljanje na kuhinjski deski brez uporabe vodoravnih potiskov in potegov. Širina rezila pri peti omogoča enostavno prenašanje hrane iz deske v posodo. Zaradi svojih lastnosti je predvsem priporočljiv za pripravo zelenjave.
JEKLO:
VG-1 ali V Gold 1 je visoko karbonsko jeklo iz jeklarne Takefu Special Steel Company. Primerljivo je z AUS-8 in VG-10, le da se VG-1 manj obrablja in je bolj trpežno. VG-1 se tudi odlično brusi in je odporno proti rji.
LAMINACIJA:
Sredica rezila je ovita v 5 plasti mehkejšega jekla – to tehniko kovanja nožev imenujemo san-mai in z njo zavarujemo tršo, vendar nekoliko bolj delikatno sredico pred zunanjimi vplivi. San-mai laminacija prispeva tudi k prožnosti rezila.
GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo je brušeno dvostransko (simetrično).
Masutani ima pri izdelavi nožev poseben postopek, imenovan Rolling-Forging, s katerim doseže izjemno tanko rezilo okoli 1,8 mm. Debelina rezila namreč v veliki meri določa ostrino noža in lažje in hitrejše brušenje.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Rezilo izstopa s svojim 6-plastnim damaščanskim vzorcem, ki poskrbi za osupljiv vizualni učinek in edinstvenost slehernega noža. Vsak vzorec je drugačen, tako kot vaš prstni odtis.
ROČAJ:
Nož ima klasičen zahodni ročaj (yo-style) iz lesa pakka, zato se bo odlično prilegal v desno in levo dlan.
O KOVAČIJI:
Kunio Masutani noži so iz Echizena, ki je eden izmed centrov kovaške obrti na Japonskem. Kovač Masutani je znan kot neverjetno dober brusilec nožev in njegovi noži imajo vrhunsko “out of the box” ostrino.