Santoku je najbolj razširjena oblika japonskega kuhinjskega noža, saj je delo z njim zelo enostavno. San po japonsko pomeni število tri, s čimer so ga poimenovali kot nož treh vrlin – z njim bomo enostavno pripravili zelenjavne, ribje in mesne jedi z različnimi tehnikami rezanja. Rezilo je nekoliko širše in bo blestelo zlasti pri sekljanju zelenjave na kuhinjski deski. Dvostransko brušeno rezilo je kovano iz VG-1 jekla, ki ga obdajajo plasti mehkejšega jekla, ki se prepletajo v nežen šet plastni damask vzorec. Masutani ima poseben postopek pri izdelavi nožev (Rolling-Forging), s katerim lahko doseže izjemno tanko rezilo. Debelina rezila namreč v veliki meri določa ostrino noža in tanki noži se tudi lažje in hitrejše brusijo. Nož ima klasičen zahodni ročaj (yo-style) iz črnega pakka lesa in se bo odlično prilegal v obe dlani. Nož ponuja neverjetno kvaliteto in zmogljivost, po prvem brušenju pa bo razvil svoj polni potencial. Primeren je za nakup prvega japonskega kuhinjskega noža, lahko pa je tudi čudovito darilo. Kovačija:Kunio Masutani noži so iz Echizena, ki je eden izmed centrov kovaške obrti na Japonskem. Kovač Masutani je znan kot neverjetno dober brusilec nožev in njegovi noži imajo vrhunsko “out of the box” ostrino. So visoko kvalitetni noži, ki ponujajo odlično razmerje med kvaliteto in ceno. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Santoku |
Jeklo: | VG-1 |
Konstrukcija: | San-mai / damask |
Trdota (HRC): | 60 |
Dolžina noža: | 290 mm |
Dolžina rezila: | 170 mm |
Širina rezila: | 46 mm |
Debelina rezila: | 2 mm |
Teža: | 130 g |
Dolžina ročaja: | 120 mm |
Tip ročaja / material: | Zahodni ročaj [yo] / pakka les |
Kovač: | Kunio Masutani |
Lokacija kovačije: | ECHIZEN - TAKEFU KNIFE VILLAGE / Fukui Prefektura / Japonska |
Napis na rezilu: | 増谷 訓生 "Kunio Masutani" |