Mcusta Boning VG-10 Black Damascus 165 mm je japonski kuhinjski nož za domačo in profesionalno uporabo. Namenjen je odstranjevanju manjših kosti mesa in rib. Je nepogrešljivo orodje za vse ljubitelje mesnih in ribjih jedi.
Nož združuje stoletja staro tradicijo kovaštva z vrhunsko sodobno japonsko tehnologijo. Mcusta noži so lasersko izrezani in ročno brušeni. Kombinacija visoke tehnologije in natančne ročne izdelave zagotavlja popolnost v dizajnu, ravnotežju noža in vrhunski out-of-the-box ostrini. S svojim tankim rezilom (značilnim za vse Mcusta nože) bo z nežnim pritiskom zlahka zarezal skozi meso in ribe.
S 33-plastnim črnim damask vzorcem in elegantnim črnim pakka ročajem s tremi zakovicami je to resnično vizualno izstopajoč nož. Primeren je za vse, ki iščete odlično uravnotežen nož s izjemno tankim in natančnim rezilom. Sredica noža je iz odličnega nerjavečega VG-10 jekla (61 HRC), ki je enostavno za ponovno brušenje in dolgo drži ostrino. 32 zunanjih plasti poskrbi za zaščito rezila in hkrati dramatično vizualno podobo noža.
OBLIKA REZILA
Boning je nož za izkoščičevanje in ločevanje mesa od kosti, izkoščičevanje perutnine in filiranje rib. Primeren je za različne vrste mesa, obrezovanje in ostala mesarska opravila.
Čeprav je to zelo specializiran nož za mesarstvo, ga lahko uporabljate tudi za druge naloge v kuhinji. Klasičen profil noža s tankim in nekoliko prožnim rezilom omogoča enostavno sledenje ob kosti in je primeren za vse, ki iščejo lažji, a izjemno natančen in povsem uravnotežen nož z izjemno tankim rezilom. Zaradi svoje oblike se lahko uporablja kot manjši, vsestranski kuhinjski nož, vendar se ne bo dobro obnesel pri sekljanju na deski za rezanje, saj zaradi ozkega rezila nima dovolj prostora za členke.
Nož ima tudi zaščito za prste, saj zaključek ročaja pri prehodu v rezilo oziroma opora za palec (ang. bolster) poteka vzdolž pete rezila tako, da prepreči drsenje prsta ob rezalnem robu.
JEKLO
VG-10 je trenutno najbolj priljubljeno japonsko jeklo. Kadar se odločamo med jekli, iz katerih želimo izdelati nož, pretehtamo lastnosti kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla, enostavnost brušenja in navsezadnje, ceno in dostopnost. VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar označuje vrhunsko kakovost) proizvaja Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo.
VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0,3 % vanadija (V) in 1,5 % kobalta (Co).
Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično boljše ohranjanje ostrine. Trdota jekla je 60-61 HRC.
LAMINACIJA
Rezilo je sestavljeno iz 33 plasti jekla. Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane), ki jih sestavlja več plasti.
ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA
Mcusta Boning VG-10 Black Damascus ima 165 mm dolgo rezilo iz 33 plasti jekla, ki tvorijo zaključni videz črnega damaska. Damaščanski vzorec se na vsakem rezilu preliva malo drugače, zato je vsak nož unikaten.
GEOMETRIJA REZILA
ROČAJ
Odlično uravnoteženost nožu daje črni ročaj zahodnega tipa (yo) iz pakka lesa. Za dodatni estetski naboj so pri Mcusti poskrbeli s tremi zakovicami, od katerih je ena mozaična. Nerjaveča spona (bolster) poskrbi za gladek prehod iz rezila v ročaj, ki se zaključuje s ploščatim ejiri.
KOVAČIJA
Mcusta Zanmai je japonsko družinsko podjetje z zanimivim (in tehnološko naprednim) pristopom do izdelave nožev. Z 800-letno tradicijo izdelovanja nožev so se odločili znanje tradicionalnega rokodelstva vnesti v oblikovanje lastnih strojev. Mcusta je edini proizvajalec nožev, ki za izrez rezil uporablja laser, v nasprotju s siceršnjo prakso pridobivanja grobe oblike rezila z odtisom modela iz jeklene plošče. Zaradi te razlike so njihova rezila manj občutljiva na strukturne napetosti v jeklu, kar je dodaten razlog, da veljajo za enega najbolj inovativnih in naprednih podjetij za izdelavo nožev na Japonskem. Ročaji in zatiči so z njihovimi visoko kakovostnimi CNC stroji izdelani z natančnostjo 1/1000 mm. Vsak nož je nato pregledan in komponente ročno sestavljene. Preden se noži razpošljejo po celem svetu jih Mcustini strokovnjaki nabrusijo – tako, da je vsak nož ob nakupu oster in takoj pripravljen na uporabo.