Mcusta Slicer VG-10 Black Damascus 270 mm je japonski kuhinjski nož za domačo in profesionalno uporabo. Namenjen je rezanju tankih rezin mesa in rib ter uporabi za mnoga kuhinjska opravila, pri katerih je pomembna predvsem natančnost. Je nepogrešljivo orodje za vse ljubitelje mesnih in ribjih (sushi in sashimi) jedi.
Nož združuje stoletja staro tradicijo kovaštva z vrhunsko sodobno japonsko tehnologijo. Mcusta noži so lasersko izrezani in ročno brušeni. Kombinacija visoke tehnologije in natančne ročne izdelave zagotavlja popolnost v dizajnu, ravnotežju noža in vrhunski out-of-the-box ostrini. S svojim tankim rezilom (značilnim za vse Mcusta nože) bo z nežnim pritiskom zlahka zarezal skozi meso in ribe.
S 33-plastnim črnim damask vzorcem in elegantnim črnim pakka ročajem s tremi zakovicami je to resnično vizualno izstopajoč nož. Primeren je za vse, ki iščete odlično uravnotežen nož s izjemno tankim in natančnim rezilom. Sredica noža je iz odličnega nerjavečega VG-10 jekla (61 HRC), ki je enostavno za ponovno brušenje in dolgo drži ostrino. 32 zunanjih plasti poskrbi za zaščito rezila in hkrati dramatično vizualno podobo noža.
OBLIKA REZILA:
Nož Sujihiki (ali Slicer) je namenjen predvsem dolgim potegom za precizen razrez mesa in rib. Dolgo in ozko rezilo je še posebej oblikovano za filiranje in odstranjevanje kože, saj omogoča natančen rez z eno potezo. Nož je zasnovan tako, da mu oblika, teža in ravnotežje omogočajo enostavno rokovanje in vzdrževanje.
→ Dolgo, ravno rezilo je idealno za razrez večjih kosov mesa in rib. Dolgo je 270 mm. Rezilo se distalno zoža - pri ročaju je debelo 2mm pri konici pa 0.9mm.
Uporaba: podpira vse tehnike priprave hrane, kot so rezanje, sekljanje, kockanje, julienne,… odličen je tako za razrez večjih kosov mesa kot tudi drobno sekljanje česna.
JEKLO:
VG-10 je trenutno najbolj priljubljeno japonsko jeklo. Kadar se odločamo med jekli, iz katerih želimo izdelati nož, pretehtamo lastnosti kot so trdota, sposobnost ohranjanja ostrine, preprostost vzdrževanja, zrnatost jekla, enostavnost brušenja in navsezadnje, ceno in dostopnost. VG-10 (V za Vanadij, G za "gold", kar označuje vrhunsko kakovost) proizvaja Takefu Special Steel Company, relativno majhno podjetje, ki mu je pred 60. leti uspelo najti ravno pravo ravnotežje med različnimi elementi, ki tvorijo to danes najbolj priljubljeno japonsko jeklo.
VG-10 je nerjaveče jeklo z relativno visoko vsebnostjo (1 %) ogljika (C), 15 % kroma (Cr), 1 % molibdena (Mo), 0,3 % vanadija (V) in 1,5 % kobalta (Co).
Kombinacija Cr, Mo in V tvori veliko trdih karbidov, kar omogoča jeklu odpornost proti abraziji in posledično boljše ohranjanje ostrine. Trdota jekla je 60-61 HRC.
LAMINACIJA:
Rezilo je sestavljeno iz 33 plasti jekla. Jekla z visoko trdoto imajo mnogo prednosti, a so zaradi svoje trdote bolj krhka in tako tudi bolj dovzetna za poškodbe. Rezila iz takšnih jekel zato laminiramo po metodi san-mai, s tem pa izboljšamo njihovo strukturno celovitost in posledično odpornost na razne udarce in druge fizične dejavnike, ki bi lahko vodili k poškodbam. San-mai v japonščini pomeni "tri plasti" in se nanaša na rezilo, ki je sestavljeno iz primarne notranje plasti tršega jekla (hagane) in dveh zunanjih plasti mehkejšega jekla (jigane), ki jih sestavlja več plasti.
ZAKLJUČNI VIDEZ REZILA:
Mcusta Slicer VG-10 Black Damascus ima 270 mm dolgo rezilo iz 33 plasti jekla, ki tvorijo zaključni videz črnega damaska. Damaščanski vzorec se na vsakem rezilu preliva malo drugače, zato je vsak nož unikaten.
GEOMETRIJA REZILA:
Rezilo ima simetrično brušeno rezilo s konveksnim presekom profila. Pri konveksni obliki je rezilo brušeno od hrbtenice do rezila, tako da je nekoliko izbočeno. Takšnemu preseku pravimo tudi hamaguri in izhaja iz katane. Zagotavlja izjemno ostrino in preprečuje lepljenje hrane na rezilo. V primerjavi s konkavnim presekom profila je debelejši, ampak manj občutljiv.
ROČAJ:
Odlično uravnoteženost nožu daje črni ročaj zahodnega tipa (yo) iz pakka lesa. Za dodatni estetski naboj so pri Mcusti poskrbeli s tremi zakovicami, od katerih je ena mozaična. Nerjaveča spona (bolster) poskrbi za gladek prehod iz rezila v ročaj, ki se zaključuje s ploščatim ejiri.
KOVAČIJA:
Mcusta Zanmai je japonsko družinsko podjetje z zanimivim (in tehnološko naprednim) pristopom do izdelave nožev. Z 800-letno tradicijo izdelovanja nožev so se odločili znanje tradicionalnega rokodelstva vnesti v oblikovanje lastnih strojev. Mcusta je edini proizvajalec nožev, ki za izrez rezil uporablja laser, v nasprotju s siceršnjo prakso pridobivanja grobe oblike rezila z odtisom modela iz jeklene plošče. Zaradi te razlike so njihova rezila manj občutljiva na strukturne napetosti v jeklu, kar je dodaten razlog, da veljajo za enega najbolj inovativnih in naprednih podjetij za izdelavo nožev na Japonskem. Ročaji in zatiči so z njihovimi visoko kakovostnimi CNC stroji izdelani z natančnostjo 1/1000 mm. Vsak nož je nato pregledan in komponente ročno sestavljene. Preden se noži razpošljejo po celem svetu jih Mcustini strokovnjaki nabrusijo – tako, da je vsak nož ob nakupu oster in takoj pripravljen na uporabo.