Miki Deba Shirogami #2 240 mm je težak japonski nož za robustnejša opravila in filiranje porcijskih rib. Spada med "sveto trojico" japonskih klasičnih kuhinjskih nožev za pripravo sushija. Debelina rezila je 9,4 mm, dolžina rezila 240 mm, torej primerna za filiranje srednje velikih rib. Japonci debo uporabljajo za ribe, piščanca in ostale naloge, saj je eden glavnih nožev v kuhinji. Široko rezilo tega noža je idealno za pripravo rib, čiščenje in pripravo zelenjave ter sekljanje zelišč. Enostransko brušeno rezilo je primerno samo za uporabo v desni roki! Miki Hamono pri izdelavi svojih nožev uporablja najbolj kakovostno in čisto ogljikovo jeklo (carbon steel), ki ga izdeluje japonski jeklar Hitachi. Jeklo shirogami #2, trdote okoli 62-63 HRC, je v procesu kovanja obdano z drugo plastjo mehkejšega jekla – gre za dvoplastno ni-mai konstrukcijo rezila. Ko vprašate japonske kovače ali japonske sushi mojstre, zakaj imajo vsi tako radi Shirogami #2 jeklo, vedno dobite enak odgovor: “Ker ima ODLIČEN ROB!” Odličen rob v japonski terminologiji pomeni:
Nož ima wa-style tradicionalni ročaj iz magnolije z obročkom iz roga vodnega bivola. Les magnolije je prva izbira japonskih kuharjev, predvsem sushi mojstrov, saj njen les ne oddaja vonjav, ki bi lahko motile nežen okus hrane. Na splošno les oddaja sebi lasten vonj zaradi ekstraktnih snovi, ki se v majhnih količinah nahajajo v njem in se lahko od lesa do lesa zelo razlikujejo, zato je pri izbiri ročaja tudi ta lastnost materiala potrebna premisleka. Čudovito darilo za ljubitelje tradicionalnih rezil! Kovačija:Miki Hamono je manjša kovačija iz območja Miki na Japonskem. Miki je zelo znano kovaško območje, ki se nahaja v prefekturi Hyogo v osrednjem delu Japonske. Uporabljajo staro japonsko tehniko kovanja, ki izvira iz izdelave samurajskih mečev. Med japonskimi kuharji sushija so večinoma znani po izdelavi tradicionalnih, enostransko brušenih nožih iz shirogami (White steel) visokoogljičnega jekla. Noži kovačije Miki Hamono so popoln primer japonskih tradicionalnih nožev, kjer je vsak del noža narejen »na pravi način«, kot v starih časih, a ga od drugih podobnih kovačev loči po dostopnejši ceni. |
Glavne značilnosti | |
---|---|
Oblika rezila: | Deba |
Jeklo: | Shirogami #2 |
Konstrukcija: | Ni-mai / kasumi, migaki |
Trdota (HRC): | 62-63 |
Dolžina noža: | 420 mm |
Dolžina rezila: | 240 mm |
Širina rezila: | 67 mm |
Debelina rezila: | 9.4 mm |
Teža: | 585 g |
Dolžina ročaja: | 160 mm |
Tip ročaja / material: | Japonski ročaj [wa] / magnolija, rog vodnega bivola |
Napis na rezilu: | / |
Kovač: | Miki Hamono |
Lokacija kovačije: | Miki / Hyogo Prefektura / Japonska |