Muneishi Bunka Aogami #2 Damascus 165 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, namenjen za pripravo mesa, rib in zelenjave. Ima izrazito kiritsuke konico ("K-tip"), ki je zasnovana za natančno in precizno delo. Ta nož se drži tradicije, a jo tudi nadgrajuje:
- oblika bunka - originalni japonski vsestranski nož (v japonščini bunka 文化 pomeni "kultura" in predstavlja pomemben mejnik med bogato nožarsko dediščino in globoko zakoreninjenimi tradicijami ter neizogibno silo napredka in medkulturnimi vplivi, ki so oblikovali sodobno umetnost japonske kulinarike),
- visokoogljično jeklo Aogami #2 z izboljšano odpornostjo proti koroziji,
- udoben ovalni ročaj iz palisandra, ki ima boljšo obstojnost kot tradicionalni ročaji iz lesa magnolije.
OBLIKA REZILA:
Vsestranski profil, ravno in široko rezilo in izrazita kiritsuke konica. To je bunka, tradicionalni kuhinjski nož, ki s svojo obliko spominja na katane in bodala in je poklon japonski kovaški tradiciji.
V zadnjih letih se je značilna oblika bunke zaradi vsestranske uporabe (meso, ribe, zelenjava) močno priljubila tudi v domačih kuhinjah. Zaradi ravnega trebuha rezila je nož zelo enostaven za uporabo, zato je primeren tudi za začetnike, hkrati pa ne bo pa razočaral niti najbolj zahtevnih uporabnikov in poznavalcev. Bunka ima široko rezilo pri ročaju za udobno delo, trebuh rezila je nežno oblikovan in primeren tako za dolge kot kratke reze, zadnji del rezila je raven in namenjen za sekljanje. Rezilo se proti konici zoži, zato je le-ta optimalna za natančno obdelovanje, obrezovanje in sekljanje kot papir tankih kosov česna, šalotke, redkvice ...
→ Izrazita konica "K-tip" je zasnovana za natančno in precizno delo.
→ Rahla krivina rezila med konico in peto noža omogoča rezanjem z zibanjem naprej in nazaj ("rocking motion").
→ Širok profil za lažje prenašanje hrane iz deske v posodo.
→ Vsestranska uporaba za meso, ribe in zelenjavo.
JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, ki ga japonski kovači zelo radi uporabljajo, saj noži s sredico iz tega jekla ostrino držijo izjemno dolgo časa, poleg tega pa se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika Aogami #2 razvije patino, ob neprimerni negi ter daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem, pa se po površini lahko celo razvije rja, zato so v kovačiji sredico noža oblekli v nerjaveče zunanje plasti. Več o vzdrževanju rezil s patino si lahko preberete na tej povezavi.
Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1 %, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.
LAMINACIJA:
Nož je sestavljen iz več plasti jekla: sredica iz Aogami #2 jekla je obdana s plastmi mehkejšega jekla, s čimer izboljšamo prožnost rezila. Tak tip laminacije imenujemo san-mai.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično) in ima konveksni V-edge profil, kar pomeni, da se rezilo od hrbtišča do roba na obeh straneh zoži pod enakim kotom. Takšno profiliranje rezila zagotavlja dobro ravnovesje med robustnostjo rezila in lahkotnostjo rezanja. Rezilo se distalno zoža od rezila (2.3mm) proti konici (1.3 mm). To rezilu daje večjo moč in težo pri ročaju (kar pomeni, da lahko izvajamo večji pritisk s peto noža) in večjo preciznost pri konici, kar omogoča gladke in natančne reze.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Megličast damaščanski vzorec je izrazit le na spodnjem delu rezila, kjer se nenadoma konča in nadaljuje v migaki zaključnem videzu, poliranim do visokega sijaja. To daje rezilu eleganten, sanjav pridih. Kanji 宗石作 na rezilu je ročno vklesan in pomeni: izdelal Muneishi.
ROČAJ:
Tradicionalen japonski (Wa) ročaj ovalne oblike iz palisandra je udoben za uporabo tako za desničarje kot levičarje.
KOVAČIJA:
Kovačija Muneishi je bila ustanovljena leta 1955 in Hirotaka Muneishi je druga generacija nožarjev, ki je znana po proizvodnji sekir in mačet za gozdarje iz lokalne regije. Kovač Kosuke Muneishi pa je tretje generacija kovačev pa se je specializiral za izdelavo kuhinjskih nožev. Večinoma uporablja jeklo Aogami Super, ki ga sam kali, popušča, kuje in brusi.