Muneishi Gyuto Aogami #2 Damascus Cherry 210 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, primeren za pripravo mesa, rib in zelenjave. Nož krasi kombinacija temnega kuro-uchi zaključka in damask vzorca, ki sta zanimiv kontrast ročaju iz češnje z rdečim zaključnim obročkom. Zahvaljujoč se fini ostrini, ki jo lahko doseže trda sredica iz Aogami #2 jekla, bo rezilo z lahkoto drselo skozi hrano
Enostavno vzdrževanje, fina ostrina in avtentični videz – vse to so karakteristike, ki bodo prepričale vsakega navdušenca nad ostrino.
OBLIKA REZILA:
Gyuto je vsestranski kuhinjski nož, ki ga priporočamo kuharskim entuziastom in profesionalnim kuharjem, saj bo nož blestel pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Izvorni pomen besede gyuto je "rezilo za govedino", saj je bil namenjen razkosavanju govejega mesa, dandanes pa je gyuto namenjen vsakodnevnim opravilom – naj bo to rezanje mesa ali zelenjave in je japonska oblika chefovskega noža. Muneishi je svoje gyuto nože zasnoval nekoliko širše od standarda, saj ima ta nož široko rezilo pri ročaju za udobno (dolgotrajno) delo in natančno konico, ki je optimalna za delikatno obdelovanje. Posledično ima trebuh rezila nekoliko bolj izrazito krivino, ki je oblikovana za sekljanje večjih količin zelenjave. Peta rezila je odlična za zajemanje hrane s kuhinjske deske.
JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, ki ga japonski kovači zelo radi uporabljajo, saj noži s sredico iz tega jekla ostrino držijo izjemno dolgo časa, poleg tega pa se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika Aogami #2 razvije patino, ob neprimerni negi ter daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem, pa se po površini lahko celo razvije rja, zato so v kovačiji sredico noža oblekli v nerjaveče zunanje plasti. Več o vzdrževanju rezil s patino si lahko preberete na tej povezavi. Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1 %, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.
LAMINACIJA:
Nož je sestavljen iz več plasti jekla: sredica iz Aogami #2 jekla je obdana s plastmi mehkejšega jekla, s čimer izboljšamo prožnost rezila. Tak tip laminacije imenujemo san-mai damask.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Damaščanski vzorec je izrazit le na srednjem delu rezila pod kuro-uchi plastjo, kjer se nenadoma konča in nadaljuje v migaki zaključnem videzu, poliranim do visokega sijaja. Kanji 宗石作 na rezilu je ročno vklesan in pomeni: izdelal Muneishi.
ROČAJ:
Tradicionalen japonski (Wa) ročaj ovalne oblike iz češnje ima rdeč pakka obroček in je udoben za uporabo v levi in desni dlani.
KOVAČIJA:
Kovačija Muneishi je bila ustanovljena leta 1955 in Hirotaka Muneishi je druga generacija nožarjev, ki je znan po proizvodnji sekir in mačet za gozdarje iz lokalne regije. Kovač Kosuke Muneishi pa je tretje generacija kovačev pa se je specializiral za izdelavo kuhinjskih nožev. Večinoma uporablja jeklo Aogami Super, ki ga sam kali, popušča, kuje in brusi.