Muneishi Kiritsuke Aogami #2 Damascus 210 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, primeren za pripravljanje mesa, rib in zelenjave. Kiritsuke je po izvoru nekakšen dvostransko brušeni hibrid med yanagiba nožem in usubo in je namenjen tako za daljše reze pri pripravi sashimija ali rezanju steakov, kot za sekljanje zelenjave in katsuramuki tehniko. Nož krasi kombinacija temnega kuro-uchi zaključka in damask vzorca, ki ponudita zanimiv kontrast rdečkastemu ročaju iz češnje.
Enostavno vzdrževanje, fina ostrina in avtentični videz – vse to so karakteristike, ki bodo prepričale vsakega navdušenca nad ostrino.
OBLIKA REZILA:
Kiritsuke je večnamenski japonski kuhinjski nož za različna opravila, odlično se bo izkazal za pripravo mesa in sekljanje večjih količin zelenjave, saj je po funkcionalnosti precej podoben gyuto rezilom, razlikuje se po izraziti sprednji konici, ki je ravno prirezana, čemur pravimo tudi "k-tip". S to konico lahko spretno in natančno sekljamo tudi manjše kose hrane, prav tako pa jo uporabljamo za obrezovanje pri mesu.
JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, ki ga japonski kovači zelo radi uporabljajo, saj noži s sredico iz tega jekla ostrino držijo izjemno dolgo časa, poleg tega pa se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika Aogami #2 razvije patino, ob neprimerni negi ter daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem, pa se po površini lahko celo razvije rja, zato so v kovačiji sredico noža oblekli v nerjaveče zunanje plasti. Več o vzdrževanju rezil s patino si lahko preberete na tej povezavi. Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1 %, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.
LAMINACIJA:
Nož je sestavljen iz več plasti jekla: sredica iz Aogami #2 jekla je obdana s plastmi mehkejšega jekla, s čimer izboljšamo prožnost rezila. Tak tip laminacije imenujemo san-mai.
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Damaščanski vzorec je izrazit le na srednjem delu rezila pod kuro-uchi plastjo, kjer se nenadoma konča in nadaljuje v migaki zaključnem videzu, poliranim do visokega sijaja. Kanji 宗石作 na rezilu je ročno vklesan in pomeni: izdelal Muneishi.
ROČAJ:
Tradicionalen japonski (Wa) ročaj ovalne oblike iz češnje ima rdeč pakka obroček in je udoben za uporabo v levi in desni dlani.
KOVAČIJA:
Kovačija Muneishi je bila ustanovljena leta 1955 in Hirotaka Muneishi je druga generacija nožarjev, ki je znan po proizvodnji sekir in mačet za gozdarje iz lokalne regije. Kovač Kosuke Muneishi pa je tretje generacija kovačev pa se je specializiral za izdelavo kuhinjskih nožev. Večinoma uporablja jeklo Aogami Super, ki ga sam kali, popušča, kuje in brusi.