Muneishi Santoku Aogami #2 Damascus 165 mm je vsestranski japonski kuhinjski nož, namenjen za pripravo mesa, rib in zelenjave. Ta nož se drži tradicije, a jo tudi nadgrajuje:
- oblika santoku - originalni japonski vsestranski nož (san pomeni “tri”, kar izhaja iz treh vrst sestavin, ki se jih z nožem lahko lotimo),
- visokoogljično jeklo Aogami #2 z izboljšano odpornostjo proti koroziji,
- udoben ovalni ročaj iz palisandra
OBLIKA REZILA:
Santoku je vsestranski kuhinjski nož, ki blesti pri vseh vrstah sekljanja in rezanja na kuhinjski deski. Zaradi značilne oblike rezila je santoku enostavno prepoznati: trebuh ima raven rob, hrbet noža pa se proti konici ukrivi pod kotom 60˚. Takšna oblika konice se imenuje tudi »sheepsfoot«, saj spominja na ovčje kopito.
Izraz santoku pomeni »tri vrline« (san pomeni »tri«) in lahko se nanaša na raznovrstne sestavine, ki jih pripravljamo z njim (meso, ribe in zelenjavo), ali na načine priprave hrane: rezanje, sekljanje in rezanje na kocke.
JEKLO:
Jeklo Aogami #2 je eno najkvalitetnejših visokoogljičnih jekel, ki ga japonski kovači zelo radi uporabljajo, saj noži s sredico iz tega jekla ostrino držijo izjemno dolgo časa, poleg tega pa se enostavno brusijo. Zaradi visoke vsebnosti ogljika Aogami #2 razvije patino, ob neprimerni negi ter daljši izpostavljenosti vodi ali drugim korozivnim snovem, pa se po površini lahko celo razvije rja, zato so v kovačiji sredico noža oblekli v nerjaveče zunanje plasti. Več o vzdrževanju rezil s patino si lahko preberete na tej povezavi. Aogami #2 vsebuje ogljik (C) 1,1 %, krom (Cr) 0,5 %, mangan (Mn) 0,3 %, volfram (W) 1,5 %.
LAMINACIJA:
Nož je sestavljen iz več plasti jekla: sredica iz Aogami #2 jekla je obdana s plastmi mehkejšega jekla, s čimer izboljšamo prožnost rezila. Tak tip laminacije imenujemo san-mai.
GEOMETRIJA REZILA:
Nož je brušen dvostransko (simetrično).
ZAKLJUČNI VIDEZ:
Damaščanski vzorec je izrazit le na spodnjem delu rezila, kjer se nenadoma konča in nadaljuje v migaki zaključnem videzu, poliranim do visokega sijaja. Kanji 宗石作 na rezilu je ročno vklesan in pomeni: izdelal Muneishi.
ROČAJ:
Tradicionalen japonski (Wa) ročaj ovalne oblike iz palisandra je udoben za uporabo tako za desničarje kot levičarje.
KOVAČIJA:
Kovačija Muneishi je bila ustanovljena leta 1955 in Hirotaka Muneishi je druga generacija nožarjev, ki je znan po proizvodnji sekir in mačet za gozdarje iz lokalne regije. Kovač Kosuke Muneishi pa je tretje generacija kovačev pa se je specializiral za izdelavo kuhinjskih nožev. Večinoma uporablja jeklo Aogami Super, ki ga sam kali, popušča, kuje in brusi.