BLACK FRIDAY -10%. →

5 nasvetov za peko v jesenskih dneh

Delite s prijatelji

0-5 nasvetov za peko v jesenskih dneh

1. Ne obračajte!
Večina ljudi, ki pečejo na žaru se ne more navaditi, da moramo hrano na rešetki pustiti pri miru. Konstantno obračanje, odpiranje pokrova in premikanje hrane po rešetki bo preprečilo nastanek tega, kar imamo najraje – hrustljave rjave skorjice. Sprostite se, odprite pivo, pojdite na 5 minutni sprehod okoli hiše in za boga, ne odpirajte pokrova in ne premikajte hrane po rešetki. Najbolj znan severnoameriški kuhar, Francis Malmann je ekspert za peko na odprtem ognju. Njegov nasvet je: Če na krožniku po peki ni vsaj ene konkretno zažgane stvari nismo pravilno opravili peke.

2. Postrežite nekaj lokalnega ali pa nekaj eksotičnega
Ne mislite da je žar namenjen le za meso! Nekaj tako preprostega kot romanesco radič je lahko prava poslastica za vaše goste. Preprosto ga prerežite po polovici, rahlo naoljite in odložite na razgreto rešetko. Po peki ga posujte s parmezanom in postrezite. Vsi smo že jedli steake, burgerje in čevapčiče, vi pa ste tukaj zato, da gostom pokažete nekaj novega. Pomislite koliko različnih jedi obstaja na svetu, na žaru lahko brez večjih problemov eksperimentirate in odkrivate nove okuse.

3. Vključite vaše goste
Če je le mogoče poskusimo goste na čim več načinov vključiti v sam proces peke. Odličen primer so razne oblike nabodal, kjer lahko vaši gostje sami sestavijo jed, ki jo želijo. Tak način peke vključi vse udeležence v proces sedenja pred ognjem, ki je eden od naših najstarejših običajev, prav tako pa da vsem občutek, da so sodelovali pri procesu in da so del ekipe – vaše ekipe.

4. Odnesite žar na morje, na ulico, k sosedu
Ogenj ni nekaj statičnega, lahko ga premikate okoli in vedno privlači pozornost. Namesto še enega dogodka na vrtu poiščimo možnost za opravljanje peke na prostem. Vaši gosti se bodo počutili kot pravi VIP-ji na vaši zabavi.

5. Ne pretiravajte z oljem
Večina kraljev žara meso in zelenjavo naolji pred peko. To sicer ni napačno, je pa treba paziti, da preprečimo čim več maščobnih vžigov, saj le-ti dejansko ne doprinesejo k vročini. Prav tako ima pri zelo visokih temperaturah (kar vaš žar z lahkoto doseže) zažgano olje precej neprijeten okus, ki ga pusti na vaši hrani. Zelenjavo, na hitro popečemo pri čim višji temperaturi, jo odstavimo v posodico in šele tam zabelimo z oljem, isto velja za limonin sok, ki naj bo uporabljen po sami peki, da hrana dlje ostane sveža in sočna.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico