- Skupaj: 15 min
- Čas priprave: 5 min
- Čas peke: 10 min
- Način peke: direktni, visoka temperatura
SESTAVINE
- 4 osebe
- 1 l smetane za kuhanje
- 80 g gorgonzole
- 3 žlice naribanega parmezana
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička grobo mletega popra
- ½ čajne žličke muškatnega oreščka
- Ščepec česna v prahu
- Ščepec čebule v prahu
- 12 rezin sesekljane slanine
- 4 mlade čebule, seseljane
- 4 biftki (200 g vsak)
PRIPRAVA
V loncu zavrite smetano za kuhanje. Znižajte temperaturo in smetano kuhajte, dokler je ne izpari skoraj polovica, približno 1 uro. Med kuhanjem večkrat premešajte. Po eni uri kuhanja lonec odstranite iz ognja in dodajte gorgonzolo, parmezan, sol, poper in muškatni orešček, ter mešajte, dokler se sir ne stopi. Meso začinite s česnom v prahu, čebulo v prahu, soljo in poprom ter postavite na stran. V ponvi popražite na koščke narezano slanino, dokler ne porjavi, približno 10 minut.
Žar pripravite za peko na direktni način pri temperaturi 250 °C. Steake pecite 3 – 5 minut na vsaki strani, dokler ne dobijo rjave skorjice in so roza v sredini. Če uporabljate termometer za meso mora biti temperatura v sredici 55 °C, da dosežemo raw-medium način pečenja.
Ko so steaki pečeni jih pustite počivati na leseni deski 5 minut.
Postrežemo jih polite z gorgonzolino kremo in posujemo s slanino in sesekljano mlado čebulo.