Decemberska VELIKA. →

Bogastvo začimb in peka na zaru

Delite s prijatelji

0-Bogastvo začimb in peka na zaru

Največkrat potrebujemo za pravo pojedino na žaru le dober kos mesa in nekaj soli, včasih pa želimo eksperimentirati in dodati okus mesu, ki potrebuje pomoč, ker je prepusto, manj mastno …

Okus mesa lahko obogatimo na 3 načine:

 • meso pred peko natremo z začimbno mešanico,
 • meso pred peko mariniramo,
 • meso pred peko namočimo v slanico.

Začimbne mešanice za vtiranjePotrebujemo infuzijo okusa, in to takoj? Potem uporabimo začimbne mešanice za vtiranje. Pripravimo jih v nekaj minutah in v nekaj sekundah nanesemo na izbrani kos mesa, ribe ali zelenjave. V meso vtrte začimbe poskrbijo za intenzivnejši okus in se na žaru zapečejo v okusno zlatorjavo skorjico. Začimbne mešanice lahko kupimo ali jih pripravimo sami.

1-Bogastvo začimb in peka na zaru


Kako pripravimo začimbne mešanice

Najboljša je sveže mleta mešanica za vtiranje. Lahko je pripravimo več in shranimo v steklenem kozarcu, saj je uporabna 6 do 8 mesecev. Pripravljamo jo lahko sami, pri čemer uporabimo svojo domišljijo, vendar se moramo držati osnovne sestave – vsaka mešanica naj bi namreč vsebovala sol, sladkor in (pekoče) začimbe.

 1. Sol je osnova vsake mešanice začimb za vtiranje, prodre v meso in okrepi aromo ostalih začimb.
 2. Sladkor uravnava slanost in začinjenost, med peko se raztopi in prispeva k hrustljavi, lepo zapečeni skorjici.
 3. Začimbe poskrbijo za okus. Pri njihovi izbiri smo lahko kreativni, preizkusimo lahko različne kombinacije in izberemo tisto, ki nam najbolj ustreza.
 4. Pekoče začimbe (poper, čili, česen) se prilegajo mesu na žaru, količino dodanih prilagodimo svojemu okusu.

Kdaj vtremo začimbe v meso?

Meso začinimo nekaj časa pred peko, da se začimbe vpijejo vanj – mešanica mesnih sokov in začimb ustvari boljši okus in hrustljavo skorjo. Začimb ne vtiramo prezgodaj, saj lahko mešanica sladkorja in soli potegne vlago iz mesa, zaradi česar sicer meso postane okusnejše, a tudi bolj suho.

2-Bogastvo začimb in peka na zaru


V meso vtremo začimbe od 15 minut do 24 ur pred peko, odvisno od velikosti mesa:

 • 15 minut pred peko – v meso za ražnjiče,
 • 30 minut pred peko – v zrezke, piščančje prsi,
 • 30 do 90 minut – v pečenko, celega piščanca,
 • 2 do 24 ur – v svinjska rebra, odojka, stegno jagenjčka.

Za kilogram mesa potrebujemo 2 do 3 žlice začimbne mešanice. Kadar pripravljamo večje kose mesa, jih natremo z začimbami, položimo v samozapiralne vrečke, vrečke zapremo in jih damo za nekaj ur v hladilnik.
30 do 60 minut pred peko vrečko vzamemo iz hladilnika in počakamo, da se meso segreje na sobno temperaturo.
Razstavni salon Obiščite nas v našem razstavnem salonu na naslovu Litostrojska 40 v Ljubljani, kjer vam bomo najbolje posredovali vse informacije o našem asortimanu izdelkov ter vam povedali veliko koristnih nasvetov.


Dodano!

V košarico